Регионални

Красотата на Рила оживява в конкурс на National geographic

Анелия Балабанова

rilaЗа поредна година National geographic прикани най-малките любители на природата и заобикалящия ни свят да се включат в организирания международен фотоконкурс. Над 1600 деца от цяла България приеха предизвикателството и изпратиха свои снимки за участие в националния кръг на надпреварата. Фотосите, запечатали различни красиви места и уловени мигове от живота на града и не само, са разпределени в няколко категории – „Удивителни/ Забавни животни”, „Невероятно, но факт”, „Дръзки изследователи” и „На почивка”. Новото попълнение тази година е „Сърцето на града” като именно в него е съсредоточено и основното самоковско участие.

 

Сред малчуганите, които ще премерят сили е и миналогодишната победителка в направление „Дръзки изследователи” – Радостина Тодорова. Нейната снимка „И най-дългият тунел има край и светлина” предизвика истинско възхищение и заслужено признание. Тази година освен Радостина в конкурса се включи Соня Стойчева с чудесни пейзажи от Самоков. Друг любител-фотограф Александър Зашев е уловил залеза, докато е бил в болницата. Снимката му е наречена „Залез над моя Самоков”. Кадър на Елица Ганева е заснела Самоковско от високо. Има много снимки на деца от Рила, Мусаленска пътека, Рилските езера и Бели Искър, които показват колко е красив родният ни край. „Всичко е в сърцето, дори цветната дъга”, убедена е Ради и решена отново да пробва шанса си и премери сили с най-добрите. Това е само една от нейните снимки. „Направихме я в разрез на правилата за движение.Тръгвайки за София, на долния мост Ради видя невероятната дъга над реката и накара баща й да обърне. Така минахме кръгом през моста при болницата и дори спряхме за секунда пред него, за да може да заснеме детето, каквото иска.Тук дойде и най-приятната изненада. В мига, в който спряхме ни заобиколи една кола и веднага хората в нея ни попитаха дали имаме нужда от помощ. Засрамени потеглихме бързо. И детето и аз обаче бяхме щастливи, аз от срещната човечност и липса на КАТ в близост, а тя от заснетите кадри” – разказва майката Ани.

Ина участва със свои творения във всяка една от категориите. Някои от снимките са правени с фотоапарат, което личи и е видно. Не това обаче е най-същественото, а желанието и умението да имаш очи за красивото и да го забележиш.

В началото на ноември ще станат известни имената на победителите и открита изложба със снимките-призьори. Всички стискаме палци сред тях да има и самоковско присъствие.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close