Обща категорияОбществоРегионални

Красотата на песента събра читалищни състави на една сцена на коледен концерт

Анна Манова

„Отново сме тук, с любовта си към хубавата песен, която ни събира през годините, която докосва най-нежните струни на душите ни, която ни облагородява, сближава и обединява”, с тези красиви думи водещата Ралица Стоянова постави началото на коледния концерт в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Той се състоя на 21 декември от 18:00 часа. И събра на една сцена няколко състава към читалището.

Хор „Рилска песен”, с диригент Борис Георгиев, постави началото на празничния концерт. Най-вълнуващата част от тяхното изпълнение беше свързано с 80-годишния юбилей на Иван Попиванов. Той е дългогодишен председател на хора. От своя страна председателят на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” прочете поздравителен адрес от името на институцията, като пожела здраве и дълголетие, а секретарят Теменужка Янкова поднесе красив букет. Затрогващо прозвуча изпълнението „На многая лета”, с което хор „Рилска песен” поздрави юбиляра. След това на сцената с няколко солови изпълнения се представи Аглика Крушовенска. Акомпаниментът на пиано беше на Борис Георгиев. Тя изпя една малко по-съвременна версия на познатата „Аве, Мария”. След това продължи с писаната за мъж, но изпълнявана във високия регистър „Ария на Керубин” от операта „Сватбата на Фигаро” на Моцарт. И двете изпълнения прозвучаха празнично и докосвайки се до най-тънките струни на душата. Тематиката на изпълненията след това беше заменена с български популярни песни, в изпълнение на ВС „Дилижанс”, с ръководител Димчо Тосков. Аплодисменти предизвика изпълнението на познатата песен „Не ми се прибира”. Аплодисментите продължиха и при появата на сцената на ВИГ „Лунни лъчи”, под ръководството на Цветан Ангелов. С няколко фолклорни изпълнения се представиха от ФТА „Самоков”, с хореограф Борислав Искрев. Финал на концерта поставиха ДВГ „Самокови”, с ръководител Деница Михайлова. На сцената те отбелязаха 20 години от създаването си.

Архиерейският наместник отец Михаил Колев поздрави всички читалищни дейци. На края всички си пожелаха весели празници и до нови срещи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close