ОбществоРегионалниСамоков

Красотата на българската шевица може да видите в експозиция в Художествената галерия до края на август  

Анна Манова

Красотата, богатството и разнообразието на българската шевица могат да бъдат видени под формата на експозиция в Художествената галерия в Самоков. Официалното й откриване се състоя на 19.07.21 г.

Националният исторически музей показва за първи път, извън залите на музея, най-доброто от колекцията си шевици.  Експозицията е съвместна с Историческия музей в Самоков. Изложбата ще радва самоковци и гости на града до каря на август.

 

Директорът на Националния исторически музей доц.д-р Бони Петрунова и директорът на ИМ Самоков д-р. Веселин Хаджиангелов

„Шевицата, везбеното изкуство е умение, което се предава от поколение на поколение. Но за съжаление с времето все по-трудна става тази приемственост и ако не покажем на младите хора колко е ценна тя, след години рискуваме да изчезне. Тази изложба е събрала шевиците на цялата етническа българска територия. Тя е богатство и един от символите на България, които виждаме по различни лога, представящи родината ни. Наша мисия е да запазим това наследство за поколенията и да го предаваме на следващите“, сподели директорът на Историческия музей д-р. Веселин Хаджиангелов.

Той акцентира върху самоковската Ани Йовева, която определи като „живото наследство“ в тази област. Йовева е най-известната съвременна майсторка на шевици. Тя се старае да предаде знанията и уменията си на възможно повече хора. Ани Йовева демонстрира пред присъстващите как се ражда една шевица, като беше донесла част от нещата, които е измайсторила. Любителите на уникалната самоковска шевица ще могат да се насладят на майсторството на известната везбарка и в дните от празника на града.

На откриването присъства и директорът на Националния исторически музей доц. д-р. Бони Петрунова. Тя допълни, че макар да е археолог харесва етнографията. Подчерта, че изложбата на народното везбено изкуство се радва на силен интерес при първото й показване в столицата. Петрунова сподели, че в Самоков е символ на красотата на България и че тук е запазена красотата на българската шевица.

„В шевицата са вплетени много послания. Нека  всички имаме едно здраво и слънчево лято, изпълнено с много надежда“, заключи доц. д-р Петрунова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close