Политика

Красимира Ковачка – „Самоковската болница е атрактивна и стратегическа”

kovachkaМария Галчева

Тя е жената, която винаги е била фактор в Самоков. Сега в Народното събрание е една от най-активните ни народни представители, което наистина е голям плюс. Сега в неделя беше гост на Сашо Диков в неговото предаване по Nova.

В серията ни интервюта представяме и нейната гледна точка за случващото се в днешните условия. По отношение на болничното заведение, в което доскоро беше управител, за появилата се петиция в интернет, за конкретните ангажименти, свързани с града, за погледа и като цяло върху здравната система, представяме позицията на една от най-дискутираните жени в града – д-р Красимира Ковачка.

Какво се случи за близо два месеца работа след провеждането на изборите?

До момента се сформираха комисиите. Конкретно аз  съм в Комисията по здравеопазване като зам.-председател.  До този момент е проведено едно заседание, блиц-контрол, с министъра на здравеопазването. Поставила съм два основни въпроса, единият от които касае всички общински болници. Знаете, аз излизам от Самоков и моята идея е да бъдат съхранени тези болници, да бъдат подпомогнати, да има промени в законодателството, така че да станат стабилни и атрактивни и действително да има хора, които да работят в тях.

Първият въпрос, който зададох на министър Москов беше свързан с това как се вижда статутът на общинските болници в започващата реформа в здравеопазването, която е очаквана от дълги години, имайки в предвид, че общинските болници в някои райони са единствените за болнична помощ и са отдалечени. Те работят по клинични пътеки, които имат ниска цена и това ги прави неатрактивни и много млади лекари и медицински сестри напускат изобщо държавата или отиват в тясно специализирани болници, където възнагражденията са по-високи.

Общинските болници се натоварват изключително много от самата им издръжка, това са т.нар. режийни,  моят въпрос беше какво ще бъде участието и помощта на държавата, респективно при нас на общината /защото общините са собственици на общинските болници и принципал/ и какво се предвижда за тях? Отговорът на министър Москов на този етап  беше, че трябва общините да подпомогнат болниците.  Оттук произтича друг въпрос, който ще поставя в друга комисия, тъй като законът за местното самоуправление  позволява общините да разрешат  финансови средства на болниците само за капиталови разходи и за медицинска апаратура , но не и за издръжка. Това налага промени в закона, който да може да даде възможност на общините за помощ. Тъй като те имат различни финансови възможности не е ясно дали всяка община ще може и на какъв принцип да задели финансови средства за издръжка на своята болница.

Вторият въпрос, който зададох на блиц-контрола е въпросът, който касае това, което министър Москов заяви, че в реформата ще се заплаща за краен резултат.  Крайният резултат като лекар специалист аз го свързвам с качеството на лечението и с това дали един пациент е излекуван или не е и доволен ли е от лечението. В тази посока поставих още два въпроса – ще бъдат ли преразгледани медицинските стандарти, които и в момента финансово обременяват болниците, но невинаги крайният резултат е добър и акредитацията, която беше задължителен метод за определяне на качеството  и на организацията на лечебно-диагностичния процес. Нашата болница  два пъти се акредитира с максимална оценка. Ще продължи ли да действа акредитацията, тъй като по едно време тя беше пожелателна, a в момента тя е задължителна само за университетските болници, където се извършва преподавателска дейност. Т.е. въпросът ми е ще се въведе ли отново акредитацията? В блиц-контрола министърът ми отговори, че във връзка с медицинските стандарти в момента от Агенцията по медицински одит се изготвя общ стандарт за качеството на болниците, по който те ще бъдат проверявани и че акредитацията ще бъде въведена като задължителна, след като обаче бъде променена Наредбата, която я касае.

Успяхте ли да заявите участие от трибуната на Народното събрание?

До момента съм участвала в Пленарна зала и по дебата, който касаеше актуализацията на бюджета на Здравната каса за 2014 година, като съм го подкрепила.  Участвах в дебата, който касаеше бюджета на НЗОК и на Министерство на здравеопазването за 2015 година, където съм подкрепила увеличаването на финансовите средства за болниците, за специалистите, за общопрактикуващите лекари и това, което е ново и за мене положително е, че за бюджета, който се отделя за онкоболните – с по-малко средства ще може да се обхване по-голям брой пациенти.

На трибуната имах участие в два дебата и при откриването на новия политически сезон на трибуната като съпредседател на парламентарната група излязох с политическата декларация на БДЦ за приоритетите, на които залагаме – промени в закона за енергетиката, за здравното законодателство, за промени в закона за околната среда и водите. Това са сектори, в които искаме да работим. Заявихме, че е необходимо допълнително финансиране за сектора на културата, защото знаем, че при това състояние на българина в момента, някой рядко може да си позволи да отиде на кино или на театър.  Отделно, трябва да има достатъчно финансови средства, за да могат творците да се изявят и да работят, защото  без култура и ценностна система сме наникъде.

Това, че ние в момента не участваме в управлението не ни прави по-малки и незначими, напротив в тази група експертизата е висока и подкрепяме всичко, което е в интерес на държавата и участваме там, където групата прецени в тези динамични мнозинства.

Често Ви виждаме в Самоков, дали е вид грижа за родното място или не това? И как ще коментирате петицията, която се появи в интернет пространството и според която Вие сте управителят в сянка?

Искам да кажа, че крайните резултати и фактите говорят. Това с петицията е грозно, нелепо, има много злоба и омраза. Трябва хората да се съдят по делата и когато нещо добро е свършено, то да бъде признато  и да се прекланят пред него. Всички мои колеги са възмутени, защото ние оцеляхме. Предоставила съм отчет в Общината, болницата е с положителен финансов резултат, с проект, който приключва по независещи от болницата причини се бави. Въпреки условията, в които се намираме, устояхме и не допуснахме задължения и се надявам, че може би до два месеца проектът ще приключи. Хората трябва да подкрепят болницата, лекарите и медицинските специалисти. За голямо съжаление кризата е много тежка в цялата страна и единственият начин е хората да се подкрепят и да се обединят, а не да ликвидираме нещо, което се съхрани в годините с живота и дейността на толкова много хора. И да не забравяме с подкрепата на Общината, защото  се закупи апаратура. Съфинансирането на проекта е ръка, подадена от Общината. Да, издръжката на болницата я поема самото лечебно заведение. Но законът е такъв и не можеш да виниш някой, че не е направил нещо, когато законодателната основа е такава.

Благодаря на всички колеги, че продължават с тази инициатива да работят, да поддържат кабинетите си в поликлиниката и че работят в община Самоков. Надявам се, че ако се промени здравното законодателство, това ще отприщи следдипломната квалификация на лекарите. Само тогава  младите хора ще могат да бъдат мотивирани да дойдат в болницата.  Самоковската болница е атрактивна и стратегическа и трябва да се развива в още по-голям мащаб. Когато обаче вървиш напред, се появяват и ниски чувства, но трябва да им простим за това. Тежко е да се изпитва подобно нещо, но да помагаш е велико дело и да те обиждат хора, които се занимават с нелепи неща, е смешно.

Освен срещата, която сте имали при кмета с останалите депутати от Самоков,  някаква обща инициатива имали ли сте досега?

До момента сме се срещали, дори си мисля, че от нас дойде инициативата да се срещнем помежду си и това се засече с намерението на кмета да ни събере и да видим какви да приоритетите ни.  Бяхме заедно с Ирена Коцева и Радослав Стойчев. След срещата остана една отворена възможност Общината да ни уведоми за проблемите, които има и ние да се съберем и съвместно да решим някои от тях.

Какви конкретни ангажименти сте поели към Самоков?

До този момент това, което се постави като въпрос за санирането, аз бих подкрепила и всичко, което зависи от нас изразяваме пълна съпричастност и хората да усещат конкретни неща. Друга идея, която аз имам конкретно за Самоков и я поставих пред кмета е въпросът за осигуряването на аптека, която да поеме хората след 19.00 часа. Първо трябва да се направи среща с магистър-фармацевтите, след това с кмета, но да видим по какъв начин да удовлетворим тази потребност на хората.

Поела съм и индивидуални молби на хора, които молби са в моята компетентност, разбира се.

Ще почувстваме ли реална полза и Самоков като регион, и неговите жители от Вашия мандат тук?

Аз виждам това в две насоки – от една страна е необходимо Общината да ни покаже какво точно влиза в нейната програма. Когато има програма за развитието на Общината по отделни места той да поиска от нас съдействие, за да бъдем съпричастни и да има полза от нас, народните представители.  Не може един депутат сам да върви сам в определена посока.

 И един въпрос, свързан с кулинарията – вкусно ли е депутатското кюфте?

Не съм яла депутатско кюфте /смее се/. Предпочитам да хапвам салати, искам да ви кажа, че това е стол, който е подобен на работническите столове, в който хората слизат, за да хапнат

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close