Регионални

Крайречната зона и Лаго се сдобиха с над 400 нови фиданки

На 14 април бяха залесени 400 фиданки, инициативата е посветена на Седмицата на гората. Общинско лесничейство – Самоков избра и подготви терен в парк Лаго, където бяха засадени дръвчета от бял бор. Акцията имаше повече символично значение, като целта бе да се отбележи седмицата на гората.

Тази година тя се проведе под мотото: „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“. В инициативата се включиха ученици от ОУ „Кирил и Методий”, които под вещото ръководство на лесничеите, засадиха борчетата. Поляната бе подготвена от лесничеите, които направиха предварително дупките за фиданките. Мястото не е избрано случайно, то се оголи в следствие на множеството пострадали от корояда дървета. В залесяването се включиха кметът Георгиев и заместник-кметът Люба Кленова.

От общинското лесничейство ще кандидатстват за финансиране по европейските програми за мащабно залесяване на оголени от ветровал и корояда участъци. Тогава залесяването ще бъде извършено съобразно изискванията, с оформяне на тераси, отстояние на посадъчния материал. Тъй като децата бяха изключително ентусиазирани и изявиха желания да вземат участие в повече подобни инициативи, от лесничейството обещаха, че когато се подготвят терените, при възможност ще поканят учениците да се включат в залесяването.

През изминалата седмица 50 фиданки бяха засадени в южната част на Крайречния парк. На зелените площи предстои да се поставят беседки и кътове за отдих, като по този начин окончателно ще се оформи парковото пространство. През последните две години  в парка бяха засадени над 2000 броя растителност – дървесни видове и храсти. Извършено бе почистване на парковата зона и тревните площи. В началото на пролетния сезон Крайречният парк е готов да посреща посетителите си.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close