Злободневно

КПД-то на властта, събрано в 5 тирета

happyМария Галчева

Рискувам да попадна между митичните Сцила и Харибда, отваряйки някои теми, но все пак е редно те да излязат на дневен ред. В началото на седмицата политиците на Самоков се активизираха с цели два брифинга. Срещите на Ирена Коцева с медиите, в интерес на истината, са били по-редовни, отколкото поканите на властта към нас, журналистите,  в такъв формат, който да събира всички медии.

Можем да обобщим всичко, казано дотук в следните точки.

–          Имаме четирима депутати;

–          Те не общуват помежду сина достатъчно добро ниво;

–          Идват избори;

–          Нямаме ясна представи кой ще е кандидатът ни за кмет;

–          Ще търсим проблемите на хората;

По първото тире – да, имаме четирима депутати, които изведоха в предизборните си постулати едно нещо – Самоков. Градът ни е прекрасен, но има отчаяна нужда от лоби, за да се развива като туристическа дестинация, като инфраструктура, изобщо като всичко, а не да прилича на роднина на някое нещастие.

Двама от тях /Ирена Коцева, Радослав Стойчев/ са в Комисията по регионално развитие и в тоя ред на мисли – искам да ви припомня състоянието на пътя Самоков – Дупница , който прилича на релефна карта на пъкъла. Nice, a? Преди време пуснахме едно запитване към Агенция „Пътна инфрастуктура”, където поискахме информация дали ще се строи магистрала „Искър”, но засега това нещо не се предвижда.  След безпрецедентен шум по повод  състоянието на пътя Самоков-Ихтиман, там миналата година най-сетне се направи частична рехабилитация. Ще се случи ли това и за пътния възел до Дупница?

По второто тире – от 5 октомври досега минаха три месеца. Макар и не директно, но по отделни думи, медиите разбраха, че народните избраници не си общуват помежду си и не са имали нито една съвместна инициатива. Ще им дадем още малко време като толеранс.  Те бяха свикани „на кафе” при кмета в понеделник да си поговорят.  Ние не бяхме поканени на срещата.

Тире №3 – идват избори – о,да! И се появиха плановете на властта, които ще определят работата им през 2015 година. Понеже ние сме медия, която търси съпоставка и широка гледна точка, ще сравним нашата община с други подобни – например с Гоце Делчев, където имат депо и с Банско, които развиват туризъм. В следващите месеци ще отидем дотам и ще ви разкажем къде са те, къде сме ние. Ще се разходим и до парламента на гости на нашите избраници, някои от които /Ирена Коцева и Красимира Ковачка/ сами ни поканиха. На всичкото отгоре ще отворим страниците си за хора, които имат поглед и отношение към града ни, дори като контрапункт на самите нас. На моменти имаме нужда от опровергаване на самите себе си, защото явно не разбираме, че тук имаме всичко необходимо, за да сме щастливи. Нямаме само подход и адекватни действия за реализацията на това щастие.

№4 – разбира се никой няма да ни каже кой ще бъде кандидатът му за кмет, все едно, че това е най-голямата тайна на света, но нищо, така или иначе, който и да бъде излъчен за бъдещ градоначалник, той ще трябва да  се бори с предизвикателството да създаде благоприятни икономически условия за инвеститори и не на последно място  – посоката електронна администрация. Това е най-краткият път за спестяване на време, а не за хрантутене.

Любимото ми тире №5 – проблемите на хората са ясни. Така или иначе, те не са качествено различни отпреди изборната кампания и след това, а циркулират все еднакви и неприятни. Тенденцията да се говори и действа непосредствено преди някой вот се запазва непокътната – сега рязко всички ще се загрижат за нас, а защо се мълчеше преди това? Не ме разбирайте погрешно, но това е лицемерно. Също толкова рязко ще се почнат обиколки из селата и махалите, за да се видим. Колко хубаво!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close