Долна Баня

Костенец празнува

kostenec2Любомир Кузев 

Жителите на град Костенец по традиция отбелязват своя празник в последната събота на месец септември. Той води началото си и е свързан с построяването на Барон Хиршовата жп линия през далечната 1888 година.
Четири дни местните хора празнуват, като началото беше  поставено в деня на националния празник – 22 септември, на паметника на Майка България в центъра на града, отбелязвайки деня на българската независимост и почитайки паметта на загиналите за свободата.
С литийно шествие от енорийския храм “Свети Георги Победоносец” до амфитеатъра и водосвет за здраве и благополучие на града и неговите жители на следващия ден продължиха тържествата. Празнично слово произнесе кметът на община Костенец Радостин Радев, след което емблематичните родопски гайди на Емил Чолаков  огласиха простора между гордата Рила и нейната посестрима Средна гора.
Вечерта беше концертът на Графа, а в следващия четвъртък беше денят на театъра.
Първо малките костенчани  можеха да гледат баснята-мъзикъл “Хитрините на Лисан” в читалище “Прогрес – 1910”, след което за възрастните беше постановката “Големите момичета не плачат” на пазаджишкия драматичен театър “Константин Величков”.
С участието на ученици от училищата беше проведена традиционната колоездачна обиколка на Костенец, а вечерта градът се разтърси от концерта на рок-групата “Сигнал”.
Финалът на 51-вия празник на град Костенец е в събота с денс-шоуто на група “Респект”, концерта на Деси Добрева и красивата празнична заря.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close