Политика

Корнелия Нинова и Петър Курумбашев посетиха Самоков

bsp ninova kurumbashevВ Ритуалната зала на Община Самоков на среща с партийци и симпатизанти на БСП се събраха Корнелия Нинова, Петър Курумбашев и Момчил Неков. Курумбашев и Неков са и кандидати за евродепутати от листата на червените.

Това беше първото, макар и неофициално събиране с част от кандидатите за Брюксел, защото все още кампанията не е започнала, но това не попречи да се даде старт на дискусията за предстоящия избор на 25 май.

Бяха дискутирани конкретно изпълнените точки от предизборната програма на БСП и най-вече социалната програма на „Коалиция за България”. Наред с всички мерки дотук предстои до края на мандата да бъде премахнато подоходното облагане на семействата, свързано с детските надбавки. Сега по 35 лева месечно получават деца на родители, които имат доход до 350 лева. За второ дете се взимат 50 лева, а за трето 35. ТК. Нинова обяви на срещата, че предстои откриването на около 40 хиляди нови работни места, които ще бъдат насочени към нуждите на бизнеса. Според нея икономиката започва полека да се съживява, благодарение на мерките, които е предприела държавата за нейното стимулиране. На въпроса – как държавата би стимулирала бизнеса да дава по-високи заплати, за да не се получават парадокси като нищожни разлики в заплащането на труда с увеличението на минималната работна заплата, тя беше лаконична и каза, че държавата не може да принуждава бизнеса да актуализира възнагражденията, а единственият начин за рентабилно заплащане ее той да бъде конкурентноспособен.

Корнелия Нинова посочи няколко точки, съгласно които всички политици би трябвало да обединят усилията си, без значение от политическите си различия – това са демографската криза, икономиката, образованието и здравеопазването. За тези области е необходима дългосрочна политика, а не всяка партия, идвайки на власт, да предприема мерки на парче – коментира още тя.

Нинова е председател на социалната комисия и за първи път от избора и на депутат и водач на листата на БСП за София област идва в Самоков, за което се извини пред актива.

Петър Курумбашев отговаряше на въпроси, свързани с външната политика на България и по-конкретно позицията ни по темата „Русия-Украйна”. Според него всички позиции на страната ни би трябвало да са добре преценени с оглед на позициите и тежестта ни в Европа. Той се ангажира със съдействие по повод пречиствателната станция в Боровец, след като Лазар Щъркелов, управител на ВИК „Чамкория” постави въпрос, свързан със зациклилите действия по решаването на този дългогодишен проблем.

Срещите с избиратели ще започнат след по-малко от месец, когато ще бъде сложено началото на кампанията за евроизбори, макар те да не се определят като приоритетни за българите. Очакваната избирателна активност за страната, според социолозите, е около 40%.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close