Любопитно

Кореняците ще ни веселят в книга до края на годината

gradoМария Галчева

На път е първата книга, която ще бъде посветена на специфичните езикови и поведенчески характеристики на Самоков. Ние сме интересен регион – един от ъглите на Бергудския триъгъглник на смеха /другите два са Перник и Враца/, с още по-интересен говор и реакции към света. Много често неразабрани от останалите, които не скриват искреното си недоумение от самоковци. Дори на моменти можем да определим отношенията помежду си като вътрешно ведомствен хумор.

Почти преди една година ви информирахме, че ще четем лафовете на кореняците в книга, дело на Ангел Щъркелов, който е идеологът на фейсбук групата „Кореняци самоковци”. Докъде е стигнал процесът и какво трябва да влезе в нея, потърсихме лично Ачо, за да ни разкаже повече.

Здравей, Ачо, докъде докара подготовката на книгата за кореняците?

Здравейте, книгата е готова в суров вид, дадена е за редактиране и дооформяне, ако всичко е наред и върви както трябва, ще бъде изцяло готова до края на годината.

За първи път ли издаваш книга и какво би искал да влезе в нея?

Да, това е първата ми книга, и надявам се да не е последната, в нея ще има всичките стихотворения написани по “баш” нашенски, както и подбрани фрази, случки и кратки диалози.

Трудно ли селектираш лафовете?

Не е най-лесно, все пак за публикуването на даден етап трябва да прецениш дали наистина е забавен и дали хората биха се посмели. Има доста лафове, които също са наши, но не толкова забавни.

Не сме ли малко груби в хумора си? Често той е неразбираем за останалите.

Във всички краища на България хората си притежават хумора, ние си притежаваме оня грубоватия и точно той би ни привлякъл  интереса. Знам,  че много от написаното е неразбираемо за останалите, но най-важното е, че си го разбираме ние. Ако има някой, който не разбира, ще напиша субтитри.

Каква е необходимата сума за отпечатването и имаш ли разкрита банкова сметка за събирането им?

Сумата е около 600-700лв. за отпечатването. Към момента има открита сметка в “Райфайзенбанк” за спонсориране на идеята.

Наскоро ти гостува в БНР. Откъде дойде поканата и как протече там?

Да, поканата дойде от Петър Ненов-Водещ на предаването “Нощен хоризонт” по БНР, който всъщност е и редактор на книгата. Той сподели, че искрено се забавлявал с написаното,  свързахме се и ме покани да гостувам. Срещата беше много интересна, говорихме си за самоковския хумор, за книгата и за идеите ми. Останах приятно изненадан от гостоприемството там и се радвам, че гостувах.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close