ОбществоРегионални

Кооперативният пазар със засилено предлагане на фермерски продукти

Самоков 365

Пазарите на открито породиха едни от най-сериозните дискусии по време на въведеното в страната извънредно положение. Кметът Вл. Георгиев обяви, че за момента не се предвижда отварянето на понеделнишкия пазар, заради очакваното струпване на хора. Кооперативното тържище в Самоков обаче работи при спазване на установените разпоредби. На него се предлагат предимно фермерски продукти както от страна на местните търговци, така и на производители от други населени места. Това са най-вече сезонните плодове и зеленчуци – домати, краставици, маруля, а също традиционният за това време на година разсад. Валентина Гълъбова – гл. специалист „Общински пазари” разясни подробности около търсенето, предлагането и направената организация.

Г-жо Гълъбова, как се осъществява предлагането на стоки и услуги на пазара в периода на извънредно положение?

В периода на извънредно положение беше създадена добра организация от страна на Общината, тъй като ние сме общинско звено. Направихме схема за еднопосочно движение като през целия пазар има указателни табели за вход и изход. Право да осъществяват търговска дейност имат магазините, които продават стоката си вътре. Промишлени стоки могат да се предлагат само ако са вътре в магазина при спазване на съответните санитарно-хигиенни изисквания. Продажбата им на сергии не е разрешена и те са затворени.

Много неща се промениха и хората останаха объркани какво е разрешено и какво – не. Ще внесете ли яснота? По отношение на търсенето и предлагането в понеделник как стоят нещата? Виждаме, че със затоплянето на времето има раздвижване.

Могат да се предлагат разсади, които спадат към плодовете и зеленчуците. Цветя – също. Това важи и за търговци от други места, които трябва да спазват съответната дистанция на отстояние 1-2 метра между хората и от сергията. Ние сме четирима човека и осъществяваме контрол.

Как се възприемат тези мерки от страна на хората?

Има брожения. Българите не сме научени на ред и дисциплина. Не може да застанем от 8 до 14 или 15 часа и на всеки две минути да казваме – оттам е входа, оттам е изхода при положение, че има указателни табели.

Полицията помага ли ви и често ли ви се налага да прибягвате до тях?

Да, помага. Когато имаме нужда от тях и ги викаме, винаги са се отзовали. Има хора, които четат табелите и ги спазват. Има и такива обаче, които ходят като „кон с капаци”. Виждат поставената табелата пред себе си и въпреки това минават.

Очаквате ли тази ситуация да продължи и след 13-ти. Какви са ви нагласите?

Не мога да кажа. Това е решение на Правителството и министъра на здравеопазването. Ние сме само изпълнители. Виждате, че сергиите са почти празни. Хората нямат пари. Редовните наематели си плащат месец за месец, а тези, които идват в понеделник си плащат за деня. Или пък за няколко поредни пъти – четири, пет, колкото преценят.

Като цяло заетостта на пазара през последните близо два месеца е много слаба – може би под 30%. Винаги януари и февруари са ни били слаби месеци. Най-вече заради времето, защото става въпрос за открито пространство. При нас силните месеци са април, май и юли. Донякъде и септември. Призивът ми към хората и търговците е по възможност да слагат маски и спазват задължително разстояние един от друг. На сергиите също са длъжни да спазват дистанция.  Да се избягва струпване и най-вече да четат указателните табели.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close