Култура

Концерт с изключителен успех за хор „Рилска песен” в София

horМаестро Иван Янков – диригент на хора

С чувство на огромна радост и удовлетворение мога да заява, че смесеният хор „Рилска песен”   при “Читалище–паметник „Отец Паисий-1859” отново и категорично показа, че крачи с бързи темпове по пътя на голямото изкуство.

Едва ли всички, които имаха отношение към изкуството наречено хорова песен вярваха, че нашият хор за няколко години ще оправдае надеждите за достойно представяне пред една наистина компетентна аудитория и то в град София, но това се случи…

За първи път столичната музикална общественост успя да чуе цял концерт изнесен на такава висота. Много трудно е да се намерят точните думи, с които да отразим успеха, за това ще се опитам да разкажа безпристрастно случая.

Хор „Рилска песен„ получи покана за концертно изпълнение на 5 юни 2015 г. в 20:00 часа в новата католическа катедрала „Св. Йосиф“ в град София, която преди няколко години бе осветена от папа Йона Павел ІІ и която е построена с вкус и изящество, даде възможност да се превърне в концертна зала. Разбира се, не всеки имаше възможност да бъде допуснат в нея, дори и да е известен музикант… Свещенникът на катедралата брат Збигнев, от когото зависеше кой ще бъде удостоен с тази чест, показа разбиране и добър вкус към музиката и ни гласува доверие. И тук трябва да кажа, че нашите хористи успяха отново да се мобилизират и подготвят репетоара на голяма висота.

Самият репетоар говори сам за себе си – произведения от Вивалди, Шуберт, Шуман, Цезар Франк, Добри Христов, Дубински, Верди, Пучини, Моцарт, песни и хорове от опери, като Набуко – хор на евреите, дадоха възможност на публиката да прецени качеството и тя бе категорична – бурни аплодисменти, извикване два пъти на бис, а след биса публиката не желаеше да напусне залата и очакваше още от нас.

Отлично се представи и младата солистка на хора Аглика Крушовенска-възпитаник на музикалната студия към хора, която изпълни произведения на Цезар Франк и Джордано – „ Панис ангеликус” и „ Каро мио бен”, чието изпълнение беше посрещнато с бурни аплодисменти от публиката, а оценките на музикантите-гости на концерта бяха- чудесен глас, звучи като камбана, изключителна точност и музикалност, блестящо изпълнение.

Музикалният съпровод на електрически орган в изпълнение на корепетитора на хора и композитор Борислав Георгиев, възпитаник на Държавна музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров”,  помогна за подготовката и достойното представяне на сцена на хор „Рилска песен„. Освен блестящият съпровод, Борислав Георгиев се изяви и с вокално изпълнение на „Отче наш” и „Панис Ангеликус”  в дует с Аглика Крушовенска, което беше посрещнато от публиката с аплодисменти.

Почетен гост-изпълнител на този концерт бе известният български оперен певец и солист на Национална опера -София – Константин Янков, който пристигна специално от Виена, за да вземе участие съвместно с хор „Рилска песен”. Той изпълни Ария на Кавароадоси от І  действие из операта ”Тоска „ –Рекондита армония, и ария на Калаф /Несун дорма/ из операта „Турандот” на Пучини,  изпълнени с изящество и вокална мощ,  които вдигнаха на крака публиката и предизвикаха бурни аплодисменти.

Настина много малко можем да се любуваме на прекрасните български певци, които разнасят славата на българската вокална школа в Европа и Америка.

С една дума хор „Рилска песен” показа, че знае и може да пее и се готви за гостуване на големите сцени. Удоволствие бе за мен като диригент и създател на хора в тази формации, да гледам как с въодушевени и пламтящи очи моите скъпи колеги-певците от хор „Рилска песен”  извайват фразите и изпяват високите тонове.

Зная, че те ще продължат по този път, защото почувстваха какво

значи успех и каква е неговата цена, докосвайки се до голямото изкуство.

Поздравявам ви скъпи мои колеги с блестящото представяне

и вярвам, че ще продължим напред към високия връх на изкуството!

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close