ОбществоРегионалниСамоков

Концерт по повод Деня на християнското семейство поднесоха две самоковски училища

“Самоков 365”

Тържествен концерт, посветен на големия християнски празник Въведение Богородично, отбелязван още като Ден на християнското семейство, се проведе в салона на Читалище-паметник “Отец Паисий – 1859”.

Празникът ,,Въведение Богородично‘’ тази година бе организиран съвместно от две училища –  ОУ ,,Митрополит Авксентий Велешки‘’ и НУ ,,Станислав Доспевски‘’. Инициативата на Архиерейския наместник свещено иконом Михаил Колев и двамата дейни директори, Ирена Коцева и Камелия Асенова, превърнаха тържеството в общоградски празник, на който бяха поканени и присъстваха много гости, сред които бяха викарийният епископ на патриарха, негово преосвещенство Поликарп, Росица Иванова –  началник РУО София – област, кметът Владимир Георгиев, зам. – кметовете Люба Кленова и Дончо Зашев и още много гости, родители и съграждани.

Тържеството откри архиерейският наместник отец Михаил Колев, който подчерта голямото значение и символика на празника, защото именно въвеждането в Божия храм на малката Мария е зрънцето, което посява още в невръстната душа любовта към Бога, вярата и уважението към добродетелите.  Последва църковно песнопение на старобългарски, изпълнено от ДВГ “Медени звънчета”, под ръководството на г-жа Даниела Георгиева и рецитал с учениците на г-жа Данаила Колева. Тропара на празника изпяха и двамата преподаватели, а след тях на сцената се качиха и възпитаниците на НУ “Станислав Доспевски”. Те изпълниха сценки, които бяха изпълнени с житейски послания, върху които си струва да се помисли – за значението на семейството, за уважението и отношението към родители, братя, сестри и по-възрастните роднини. От устите на децата прозвучаха много мъдри мисли, сред които – “Домът е храм !”

Празничният концерт продължи с притчата, чието послание е да се почитат родителите. Отец Любомир Мишков припомни значението на Петата божия заповед, която гласи:  „Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.” С нея се започва разкриването на нашите задължения към ближните. Тази заповед винаги е разбирана в смисъл, че в нея се съдържа общо изискване за отношенията на хората един към друг: тези отношения трябва да бъдат почтителни, внимателни и учтиви.

След прекрасния концерт, посветен на Въведение Богородично, поздрав към участниците и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, поднесе Белоградчишки епископ Поликарп, който поздравявайки всички, им предаде патриаршеското благословение, както и благодарности за положените усилия децата да покажат своя талант. Поздрави ги, че освен да се учат на необходимите науки, се възпитават в християнските добродетели, нрави и традиции. Всички участници в духовното тържество получиха подаръци от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close