ОбществоРегионални

Концерт в Ковачевци възкреси спомена за Кремена Станчева

Анелия Балабанова

В късния съботен следобед на 23-ти юни песни огласиха центъра на Ковачевци. Жители на селото и много гости се събраха в двора на читалище „Селска пробуда – 1904”, където беше отдадена заслужена почит към живота и делото на Кремена Станчева /21.10.1941- 08.03.2013/. Дори и след нейната смърт, споменът за даровитата народна певица все още трогва сърцата. Той продължава да живее чрез хората, на които приживе тя успява да предаде майсторството при изпълнението на българския фолклор и любовта си към музиката. Ученици на Кремена Станчева са водещите на „Иде нашенската музика”- Даниел Спасов и Милен Иванов, както и самоковското дарование Радостина Симонова. Ради и Даниел присъстваха лично на концерта, в памет на своята учителка.

Кремена Станчева – гласът от „мистерията” започва да пее пред публика още като дете, а през 1960 година, преди да навърши 20 години постъпва в Ансамбъла за народни песни на БНР.Кариерата ѝ продължава в световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове” повече от 50 години. Има висше икономическо образование. Дълги години певицата ръководи детски вокални групи за народно пеене, майсторски клас по народно пеене в НБУ и курсове по народно пеене в България и САЩ. Изключително популярни са дуетите й с Василка Андонова – „Мало село”, „Леле свашке”, „Ерген деда” „Пий момче вино”, „Момче дава злато за девойка”, „Пушка пукна”, които специалистите определят като ненадминати”. Пеенето им се отличава с неповторимо сливане на гласовете, спятост, звучност и невероятно майсторство, особено при изпълнението на бавните жътварски песни. Върху това акцентира и Даниел Спасов в приветствените си думи към присъстващите като каза, че във времето доста изпълнители са се опитвали да ги копират, но те реално са без аналог.

По време на празничния концерт, организиран с много любов за Кремена беше открита и пометна плоча в нейна чест. Пенка Георгиева прочете стих, посветен на народната изпълнителка, а след официалното откриване събитията са пренесоха в салона на читалището. Водещата Деси Стоянова и кметът на селото Йорданка Бекярова прикани публиката да влезе в читалищната сграда, където звуци и ритми завладяха сцената. Изявиха се почти групи и състави от общината с песни и танци – Маджаре, Мала църква, Драгушиново, Говедарци, Алино и др., а началото поставиха домакините от Ковачевци. Изненада към присъстващите беше изпълнението на една от най-малките участници – Дара, която извън сценария зарадва хората в препълнената зала с изпълненията си. Приятно и задушевно премина първото, но не и последно събитие, възкресило спомена за един прекрасен певец и човек – Кремена Станчева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close