ОбществоРегионални

Конференция в ПГ по туризъм разкри богатството на българския език

Анелия Балабанова

„От доста време преподавателите от ПГ по туризъм имахме идея да направим нещо, посветено на езика. До момента не събирахме смелост да предприемем подобна стъпка, но тази година решихме да го направим с организираната от нас конференция по повод 24 май”. С тези встъпителни думи директорът Борислава Хаджийска откри събитието, което се състоя в събота /18-ти май/. Конференцията „Моят прекрасен език” събра български учени, творци и преподаватели, които представиха своята гледна точка по темата „От безписменост през писменост, а сетне накъде?” Първата част от програмата включваше научни доклади, а втората – работилници, обучение по старобългарски и калиграфия, състезание по краснопис с перо, възстановка на урок в самоковско училище от Възраждането, публично четене на книга и др.

Началото постави проф. Ваня Лозанова от БАН  със своя доклад на тема „Кой чете и пише в доримска Тракия?”. Присъстващите имаха също така и възможност да чуят и разработките „България и началото на славянската писменост” „От Гутенберговата до интернет революцията – печатни книги на кирилица”, „Употребата на гръцко писмо от българите през Възраждането”, „Кирилицата и латиницата в книжнината на българските католици”, „Еволюцията на българския език от индоевропейския до наши дни – анализ на езикови източници от всяка епоха”, подготвени от  действащи специалисти в БАН – проф. Елка Мирчева, проф. Ваня Мичева, проф. Марияна Цибранска, д-р Магдалена Абаджиева, доц. д-р Георги Митринов.

Във втората част от проявата Димитър Апостолов покани присъстващите в учебен час от епохата на Възраждането. Той се оказа изключително интересен за гостуващите ученици от ОУ „Митр. Авксентий Велешки”.  Имаше урок по калиграфия и краснопис с креда, перо и мастило. В заключителната част от конференцията имаше организирано посещение на самоковски храмове, което също се оказа изключително интересно за гостите.След края на форума, продължил през целия съботен ден останаха добрите впечатления и мнението за повече подобни събития, разкриващи потайностите и богатството на българския език.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close