Обща категорияОбществоСамоков

Контейнерите са малко, а боклуците са много и навсякъде, жалват се жители на кв. „Възраждане”

Анна Манова

Проблемът с отпадъците в квартал „Възраждане” не излиза от актуалност. Периодично жителите в тази част на града се оплакват от невъзможност да се справят сами и търсят варианти за разрешаване на грозната гледка, която се разкрива буквално пoд прозорците и терасите им. А в топлото време като добавка към това се разнася  неприятна и натрапчива миризма.

„Контейнерите са малко, а боклуците са много и навсякъде”, жалват се жителите от 3 и 4 блок в кв. „Възраждане”.

Пред двата блока, до коритото на река „Боклуджа”, се намират  два контейнера, които преливат от битови отпадъци. Голяма част от тях са „слезли” в коритото на самата река, която в момента е пресъхнала. В нея се мъдрят торбички, дрехи, обувки, обели, множество битови отпадъци, чието място определено не е там. Пластмасови чаши и различни опаковки от храни са пръснати и по протежението на тротоара и тревните площи.

Методи Методиев е възрастен човек, който живее в блок 3 в кв. „Възраждане” и ежедневно е свидетел на това как двата контейнера категорично не стигат за нуждите на обитателите. По думите му в двата блока живеят по 29 домакинства. А в тези контейнери се изхвърля боклук не само от живеещите там, а и от хора от махалата, близките магазини и сергии.  Ако приемем, че всяко домакинство е съставено средно от двама души, това означава, че там се събират отпадъците грубо на над 100 души! И по този начин коритото на „Боклуджа” става своеобразно кошче за отпадъци.

Преди известно време подобен проблем имаше от другата страна на реката, където около два контейнера, разположени на известно разстояние помежду им, бяха натрупани огромни купчини с отпадъци. Част от тях дори бяха палени. Тогава от страна на Общината, поради множество подадени сигнали от живеещите там, контейнерите бяха премахнати, а пространството – почистено. Дали това е решение и в този случай? Попитахме кмета на Община Самоков Владимир Георгиев.

„Не знам доколко мястото на тези контейнери е точно там. В квартал „Възраждане” имаше проблем първо с два 4-кубикови контейнери, намиращи се на същото място, но от другата страна. Потърсиха ни жители с искане да премахнем контейнерите като решение да не се изхвърля около тях и да не се разнасят боклуците допълнително по зелените площи. Премахнахме ги и почистихме пространството, но се запитахме къде тези хора ще изхвърлят боклуците си. Като временен вариант ще добавим още поне два контейнера, за които ще предупредим фирма БКС. Те ще ни таксуват допълнително. Това е решение, докато намерим правилно място на контейнерите в този квартал. Искам да уверя  всички, че никъде не стигат план –сметките за чистотата по общини. Парите за такса смет не стигат. Още от сега ще кажа, че от следващата година ще изискам повече средства за чистотата и сметосъбирането”, подчерта кметът.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close