ОбществоРегионалниСамоков

Консултантът Милена Ходжева: Ситуацията, в която се намираме, е призив за вътрешна промяна и шанс за развитие

Анна Манова

Кризата, пред която сме изправени е нещо ново за целия свят. Сякаш не успяваме да разберем, че тя е дошла тук при нас, за да ни научи на нещо. Може би да направи връзката с близките ни по-здрава, за да се обърнем към по-възрастните от нас с подкрепа и нужното уважение или към малките деца – с необходимото внимание и любов. Да се свържем по-здраво с дома, семейството и земята. И да осмислим контакта си с другите – отдалечавайки се физически да почувстваме тяхната липса по-силно. Да използваме технологиите да се намираме навсякъде и да усетим колко близки сме всъщност. И не на последно място да успеем да излезем от ситуацията научили своя най-ценен урок – да се наслаждаваме ежедневно на всичко, с което сме свикнали и приемаме за даденост.

По темата за това как да съхраним своето психическо здраве и как да преминем през този кризисен етап възможно най-пълноценно и безболезнено се срещаме с Милена Ходжева – консултант по личностно развитие.

Здравей, Милена.  Как приемаш от позицията на специалист ситуацията тук и сега?

За мен тази ситуация е призив за вътрешна промяна и шанс за развитие. Този вирус не се е появил, за да се паникьосваме. Не е дошъл да ни навреди, колкото и така да изглежда. Нека се замислим каква е целта му! Каква е целта на цялата, създала се ситуация? Например хората са принудени да ограничават контактите си. Защо? Дали не е, за да засилят контакта със себе си, с Бог? Дали не сме насочили прекалено много вниманието си към външното, преходното?
Дали не е необходимо да започнем да насочваме вниманието си към тази Сила, която е създала всичко, от която произлизаме, и да заздравим връзката със себе си и нея? Това е и възможност да се подобрят отношенията с децата, които в по-голяма част от деня са на училище или детска градина, и родителите нямат възможност за контакт с тях.

Какво позитивно може да извлече всеки за себе си, оставяйки си вкъщи? Ти самата как преминаваш през това предизвикателство?

Това, което ми дава усещане за спокойствие е доверието ми в Божията сила. Доверявам Му се, приемам, че каквото и да се случи с мен или близките ми, винаги ще бъдем обгрижени и ще ни бъде помогнато. Голямо облекчение ми носи, когато успея да предам тежестта си, проблемите си в ръцете на Бог. Вярвам, че Той прави всичко възможно ние да еволюираме и създава такива обстоятелства, в които ние имаме възможност за това.

Често в страницата си в социалната мрежа публикуваш колко са важни приемането и смирението. 

Напоследък все повече осъзнавам колко е необходимо за нас хората да се научим на ПРИЕМАНЕ, СМИРЕНИЕ. Приемането е умение, което помага на човек да повиши своята вибрация. Да повиши своята енергийна честота, така че да е способен да привлича в живота си здравето, благополучието, добрите взаимоотношения, ДА РЕАЛИЗИРА ПОТЕНЦИАЛА СИ.

Вече е научно доказано, че вибрацията на планетата, известна като Резонанс на Шуман, се е повишила многократно, и ако ние ме съответстваме с нея, няма как да се чувстваме добре, да ни се случват благоприятни събития.

Ето защо е от съществено значение да се научим, да ПРИЕМАМЕ ВСИЧКО, СЛУЧВАЩО СЕ С ЛЮБОВ И ДОВЕРИЕ! В тази връзка не е необходимо да сме съгласни с обстоятелството или с човека, с когото общуваме, или виждаме пред себе си, но можем и е в наша полза да го приемем.Пътят към приемането е осъзната работа със себе си, с постоянство и любов към себе си и Създателя.

Но каква е разликата между „приемам“ и „съгласен съм“?

Разликата е, че при приемането ние позволяваме на човека или събитието, да бъде такова, каквото е, без да даваме оценка, без да съдим. Това не е наша работа. А при съгласието означава, че сме на същото мнение. Така ние може да не сме на същото мнение, но да позволим, да приемем, че това ИМА ПРАВО да съществува по една или друга причина. И тя винаги е за ДОБРО!

За мен това предизвикателство е подарък за всеки от нас. Това е възможност за преоткриване на себе си, за промяна, за трансформация на характера ни. Аз приемам ситуацията спокойно. Знам, че и това ще мине, и след този период нищо няма да е същото, а ще бъде по-добро и на мястото си!

Как да използваме пълноценно времето за себе си оставяйки си вкъщи?

Оставайки си вкъщи ние имаме възможност да се обърнем към себе си. Да преместим погледа от външното към вътрешното, от което произлиза и външното. Да започнем да осъзнаваме каква е връзката между двете. Ако досега не сме имали време за това, сега нямаме оправдания да избягваме повече тази среща. Колкото и да е трудна. Това е наистина време всеки да започне да работи със себе си, да се учи да се приема, обича, цени и да излекува това, което създава в него чувство на паника, безпокойство, тревожност, страх. Да се освободим от оплакването и мрънкането. Това е детска реакция, а ние като възрастни може да изберем зрялата реакция – да поемем отговорност за живота си,  да излезем от ролята на жертва.

Да се научим да се справяме със страха си. Защото той е нещо съвсем нормално. И когато имаме правилното отношение към него, той се явява средство, чрез което ние изплуваме, израстваме, обновяваме се и се доближаваме до изначалната си същност, която е ЛЮБОВ. Това е процес, и ако не е започнал, при някого, сега е моментът да го започне.

Ние произлизаме от любовта. Но с течение на живота поради една или друга причина се отдалечаваме от нея. Сега е времето да се ПРЕОТКРИЕМ и трансформираме. Сега ни се дава този шанс. Той се дава по принцип постоянно, но не винаги успяваме се възползваме от него. И затова сега се случва принудително, защото това е смисълът на нашето съществуване и живот. Няма време за отлагане! Сега е моментът да погледнем към себе си и да видим каква работа имаме да вършим. Коя част от характера си е необходимо да променим? Да потърсим начини как да се освободим от обидите, обвиненията, недоволството, раздразнението, тревожността, страховете, гнева. Защото в бъдеще, в някаква степен,  те ще тежат, като камък на врата и няма да позволяват на човека да вдигне главата си и да погледне към слънцето, към светлината, към радостта в живота си. В своята работа помагам на хората да направят това – да изчистят от себе си, каквото е необходимо и да го трансформират в ЛЮБОВ!

Да възродим благодарността в живота си! Да спрем да недоволстваме и да се дразним! Да не приемаме за даденост всичко в живота си! А да започнем да  го приемаме като ценен дар! На това ни учи ограничението в момента. А ако успеем и да благодарим за случващото се, ще сме постигнали един огромен напредък в еволюцията си. Така успяваме да преминем смислено през този период. Тази ситуация е ново начало на един по-добър свят и по-добри хора. Това е време, в което всичко се разбърква, за да се подреди правилно!

Може да изглежда, че всичко се разрушава, но ако осъзнаем, че след това светът ще се обнови по един много по-смислен начин, ще сме променили отношението към случващото се.

Това, което е ще мине. Въпросът е как ще използваме времето, дадено ни сега. Това е възможност да се научим да живеем тук и сега. Да не чакаме, че един ден, ще направим еди-какво си. Да се научим да не отлагаме и да чакаме подходящия момент. Ако го чакаме, той никога не идва. Да се научим да сме щастливи сега, а не когато мине карантината, или когато срещнеш подходящия партньор, или когато си купиш еди-какво си.

Това е възможност за всеки да започне да обича и приема себе си и останалите хора такива, каквито са и реалността такава, каквато е. Защото нищо не е случайно. Наша е отговорността да се погрижим за себе си – за духа и тялото си!

Как да запазим емоционалното си здраве и контактите с външния свят?

Емоционалното си здраве можем да запазим като сменим отношението си към случващото се. Като започнем да се грижим повече за себе си и другите. Но за да го направим за другите, е необходимо да започнем от себе си, защото в противен случай няма да има какво да им дадем.

Започваме с грижа за тялото, защото е по-лесно. Да подбираме здравословна храна, да си набавяме всички витамини, минерали и микроелементи, от които се нуждаят клетките ни, за да са силни, срещу патогенни микроорганизми и да функционират оптимално.  Да избираме храни, които ще подкрепят организма, а не такива, които ще го обезсилят. Когато клетките са чисти, нахранени и им е зададена правилната мисловна и емоционална програма, те са здрави.

Да правим детокси, да пием достатъчно вода (3-40 мл на кг тегло), за да избегнем дехидратацията, която води до промяна и на емоционалното състояние и нарушава всички телесни функции, да се движим и медитираме. Сега живеем в благословено време, в което имаме достъп до изобилие от видеа на всякаква тематика, включително спорт, йога и водени медитации. Да практикуваме молитва.  Наш е изборът да продължим обновени, по – осъзнати, зрели и мъдри!

Как да влезем след това в ритъма на ежедневието?

Имаме две възможности: едната е да влезем мрънкащи и недоволни от случилото се, колко ни е било трудно и мъчно, другата – обновени, с нови осъзнавания, с нова гледна точка, с ново отношение към Бог, себе си и света около нас.  Всеки от нас има правото на свободен избор и никой не е жертва на обстоятелствата. Колкото по-рано го осъзнаем, толкова по-добре за нас!

  • Ако имате други въпроси или необходимост от промяна в живота си, как да се научите да се справяте с емоциите, мислите, взаимоотношенията може да се свържете с Милена Ходжева на тел. 0879272777 или във фейсбук страницата Милена Ходжева – консултант по личностно развитие.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close