Политика

Кому се кланя властта?

daskalovГеорги Даскалов

Главната редакторка ме помоли да напиша нещо за изборите в любимия ни град. Прави впечатление, че тази година има голяма редукция при кандидатите за кмет. Миналия път бяха 15, сега са само 7. Дали намаленото количество ще премине в по-високо качество или обратното, ще видим. От участниците преди 4 години са останали само двама. Действащият кмет Владимир Георгиев и основният му съперник тогава Цветан Сичанов – преди от ГЕРБ, сега от друга коалиция. Големият отсъстващ е Сали, Александър Методиев. Това ме навежда на мисълта, че г-н Георгиев ще гони победа още на първи тур. Като си вземе гласовете от БСП – на предните избори имаше около 5 000, и като се притурят циганските, на предните избори – около 4 000, но е било да са и около 6000, работата отива около 9-10 000 гласа, а това би трябвало да стигне за печалба от раз. Ако се стигне до втори тур и ако опонентът, който и да е той, не се поколебае да посочи ясно основния електорален резервоар на кмета и следствията от това, резултатът не е ясен. На изборите преди 4 години на втория тур г-н Георгиев заличи преднината на г-н Сичанов от близо 1000 гласа изцяло в четирите основни секции в махалата.

Сегашният кмет взе там 1 187 гласа, докато г-н Сичанов – 228. Накрая разликата между тях беше 250 гласа. Както и преди 4 години, продължавам да смятам, че Самоков има един основен проблем и това е как многобройното циганско население участва в политиката и в производството и разпределението на благата. Ключовата роля на циганите при избора на кмет води до невъзможност по-голямата част от тях да участват нормално в живота на общината, понеже тези, които контролират и разчитат на техните гласове, имат интерес те да бъдат бедни, мизерни и подчинени. При това положение колелото се завърта – тарторите дават гласове, срещу което получават привилегии, а масата получава подаяния. Така е. Циганите получават трошички, но понеже са много, за общината това е огромна тежест. Преди 4 години госпожа Светлана Атанасова, в чийто екип като кандидат за кмет бях, се опита да постави тази тема за обсъждане, но повечето си направиха оглушки.

Сега сигурно ще бъде същото. Гласовете са си гласове. И тогава, и сега смятам, че основният политически въпрос, който Самоков има да решава, е как да бъдат освободени циганите от робията. Да гласуват по съвест, а не по принуда. На практика тези хора нямат избор, точно както в национален мащаб българските турци нямат избор и гласуват за ДПС. Тази робска зависимост прави лидерите абсолютно безотговорни. Те знаят, че каквото и да направят, тези хора са им в кърпа вързани. И се разпореждат както намерят за добре. Общият ни интерес – на българи, цигани, власи – на всички самоковци – е да бъдем общност от свободни хора, да избираме кметове и общински съветници, които знаят, че избирателите ще ги съдят по делата им и по тази причина ще си вършат работата съвестно. При сегашната система властта се кланя на други господари, не на избирателите. И резултатът се вижда.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close