Злободневно

Коментар… на четири лапи

kuchetaЗоя Станкова

Обичайна гледка за града ни са бездомните кучета, които кръстосват улиците надлъж и нашир всекидневно. Толкова обичайни са, колкото каруците, които волно препускат по площада и из тревните площи, които се предполага са за красота, а не за „обитание”.

В това отношение животинките нямат ни най-малка вина. Всичко опира до нас, хората. До нашия начин на мислене и собствените ни дела. Разбира се, това е повод за съзнание и възприемане или по-скоро липсата на такива.

Ако трябва да говорим в реалности, то жестоки не са животните, които лаят насреща ни, например. Или по-скоро са се ожесточили,  благодарение на човешките индивиди, които са неблагодарни и несправедливи не само към тези от собствения си вид, но и към всички живи същества.

В действителност, толкова сме привикнали с тези „пейзажи”, които са грубо изрисувани от безхаберието ни, че впечатление ни правят единствено тогава, когато пряко, по един или друг начин, биват насочени към нас и образно казано и ние влезем в картинката.

Всъщност, може би проблемът не е толкова голям до онзи момент, в който кучетата не се сформират на глутници, не започнат да нападат хората и да бъдат по някакъв начин опасни и застрашителни за всички нас.

Не можем да предвиждаме държанието на животните. Не можем да предвидим кога те ще се почувстват застрашени и в своята безизходица и желанието да се защитят сами, след като никой не ги е дарил с обич и закрила, ще изскочат насреща ни. Със сигурност не с идеята умишлено да ни изплашат или наранят, но в момент на афект всяко живо същество реагира и мисли по различен начин.

Тук идва въпросът, защо от Общината не разгледат този въпрос и не вземат най-подходящи мерки във връзка с бездомните кучета?

Това е тема, която не от вчера и днес вълнува деня ни и която най-вероятно ще продължи да бъде един от нюансите на живота в града ни.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close