Общество

Колко струва един първокласник?

Жанета Димитрова

С наближаването на 15-ти септември, вълнението на ученици и родители расте все повече. Заедно с него, нарастват и тревогите, особено за първолаците и техните родители. Подготовката за учебната година е най-приятната част за всички ученици, купуването на учебни принадлежности, облекло и други нужни неща за училище винаги е забавно.  За родителите обаче, не чак толкова,  особено когато трябва да се съобразяват с определен бюджет.

Напоследък все по-актуален е въпросът за образователната дискриминация, повдигнат от проблема наречен „черно-бели учебници за по-бедните и цветни за по-заможните”. Вероятно в размислите си за първия учебен ден, много от родителите неволно си задават въпроса- Ние от кои сме?, тъй като подготовката на ученик изглежда съвсем не е евтина. Най-тревожна тази част оказва за родителите на най-малките, задаващи си въпроса: Колко струва един първокласник?.

Е, наехме се да проверим от цените в книжарниците до това какъв бюджет е нужен на едно средностатистическо семейство, което праща детето си в първи клас.

Основните неща, които предварително трябва да се купят са раница, тетрадки, допълнителни помагала, химикалки, материали за часовете по изобразително изкуство и не на последно място дрехи и обувки.  В местна книжарница проверяваме в какъв ценови диапазон са училищните пособия. Учебниците за учениците в първи клас са безплатни, което е в плюс за семейния бюджет, сборниците обаче се закупуват от родителите, като цената на един сборник от различните дисциплини варира от 5 до 8-9 лева. Тетрадките с тесни и широки редове и такива с квадратчета са около 60-70 стотинки, като икономичен вариант е закупуването им в пакет, където са по 5 броя, така една тетрадки излиза няколко стотинки по-евтино. Учебните помагала, като пластмасови букви и цифри, химикалки, подвързии, водни бои, блок за рисуване, пастели, моливи, острилка, гланцово блокче, ножица, гума, сметало, често се предлагат в комплект по няколко артикула, което е по-изгодният вариант. От 4 до 10 лева излиза комплект, който съдържа няколко неща, които по отделно се оскъпяват. Изглежда, че според детските интереси тези неща може да излязат за родителите в пъти по-скъпо, тъй като се предлагат украсени с актуални филмови и анимационни герои. Сред най-вълнуващите покупки за училище е раницата, откриваме десетки раници с различна форма, принт, качество и цена, разбира се.  Най-евтиният вариант е от 12 лева, текстилна с едно общо пространство и вътрешен джоб, с избор от цветове и десени, практична и не по-малко удобна от останалите раници в книжарницата. Около 50-60 лева са по-скъпите с твърда рамка, водонепропусклива, дишаща материя и дизайн с актуални филмови герои. Средно около 200 -250 лева излизат само училищните пособия за един първокласник. Толкова пари ще са нужни за облекло, включващо спортен екип и маратонки (около 60лв. общо), яке, блузи, дънки, бельо и други неща от основна нужда (около 100-150лв.). Зависимост от политиката на училището, ако има униформа тя също се купува от родителите, като една униформа от 3 части излиза около 100 лева. Средно около една минимална за страната ни заплата (460лв.) ще струва подготовката на първокласник. Тези разходи биха били по-малко, ако училищните пособия се купят по-рано или от по-големи търговски вериги, които често преди 15-ти септември пускат промоции и продават на едро.

Припомняме, че тази година еднократна помощ от 250 лева имат право да получат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път. Друго задължително условие е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 400 лв. Срокът за подаване на заявление-декларацията за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close