ОбществоРегионални

Колите със свалени номера ще се регистрират отново в КАТ

Илиян Чалгънов

Въведената санкция със сваляне на регистрационните номера на нарушителите по пътя е много по-драстична, отколкото изглежда.

Ако собственикът на колата иска да я пусне в движение, ще трябва да мине отново дългата процедура по регистрация в КАТ и да си плати за нови табели и документи. Така на практика нарушителят ще бъде глобен повече от един път.

Според Закона за движение по пътищата (ЗДвП) новата санкция за спиране от движение се прилага за срок от 6 до 12 месеца. За да възстанови регистрацията на автомобила, собственикът трябва да плати 30 лв. за нови табели, както и такса за издаване на нов талон, който според тарифата на МВР е 2 лв.

Автомобилът може да остане без регистрация, ако водачът е шофирал с над 0.5 промила алкохол в кръвта, ако е карал след употреба на наркотици или не притежава шофьорска книжка. Новото наказание за нарушителите действа от събота и вече десетки коли са със свалени номера. МВР отказва да каже какъв е броят им в цялата страна.

Председателят на парламентарната транспортна комисия и депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев, който е един от инициаторите за затягането на контрола, смята мярката за много ефективна. Според него няма двойна санкция, защото новата регистрация е административна процедура, която се налага, защото не се знае какво се е случвало с автомобила в срока на наказанието.

Дерегистрацията на автомобилите покрива 3 конкретни хипотези, освен липсата на „Гражданска отговорност“. Абсолютно всички органи на реда вече разполагат с таблети. След въвеждане на името могат веднага да проверят дали водачът има шофьорска книжка“, обясни Ананиев. Разбира се, номерата на автомобила няма да бъдат свалени, ако просто сте си забравили книжката вкъщи.

„Между 500 и 600 водачи, които не притежават шофьорска книжка, се хващат седмично. Това е огромен проблем. Само за последните години са установени над 30 хил. души, които карат без документ за правоуправление. Ако не сте си подновили книжката, също се водите неправоспособен шофьор и колата се дерегистрира“, пояснява Ананиев. Без номер може да остане и водач, който откаже да бъде тестван за алкохол с техническо средство или да даде кръвна проба.

Новите мерки важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция – колата ще се спира от движение за 1 месец. За лизинговите автомобили остава сегашният режим – да бъдат спирани от движение само ако са неизправни, без или с невалидна винетка, при нарушения на правилата за опасните товари и без застраховка „Гражданска отговорност“.

Според новите правила табелите се свалят от пътната полиция на място. След това собственикът ще има 12 часа да си прибере колата. Ако е с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. От 21 януари книжката се отнема, ако водачът не си е платил влезлите в сила глоби в срока за доброволно плащане.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close