ОбществоРегионалниСамоков

Колективът на НУ „Станислав Доспевски“ отбеляза 85 -годишнината на училището с фолклорен спектакъл

Анна Манова

Ръководството, колективът и учениците от Начално училище „Станислав Доспевски“ отбелязаха годишнината на училището с празничен спектакъл под надслов „Фолклорът – магичен и вечен“. Събитието е по повод две дати – 85-годишнината на школото и 200 години от рождението на патрона Станислав Доспевски. В мероприятието, което се проведе в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“, взеха участие повече от 90 възпитаници на училището.

Пред препълнения салон директорът Камелия Асенова поздрави всички присъстващи, като припомни живота и делото на Станислав Доспевски и как и кога се полагат първите основи на училището, което през годините е носило различни имена.

„В този ден отдаваме дължимото на нашия патрон Станислав Доспевски – един от най-известните възрожденски художници и иконописци. Виден представител на Самоковската художествена школа. Истинското име на Станислав Доспевски е Зафир Зограф – син на Димитър Зограф и племенник на Захари Зограф. Той е един от първите българи, придобили академично художествено образование. Роден е на 3 декември 1823 г. в Самоков“, каза Асенова.

Кметът инж. Ангел Джоргов също уважи събитието като поднесе поздравителен адрес за празника и подчерта, че му е изключително приятно да бъде част от годишнината.

„За мен емоцията е още по-силна, тъй като това е първото ми училище. Гордея се, че съм негов възпитаник и моите първи учители ми дадоха солидна основа, върху която се изградих като личност. Вярвам, че знанието е най-ценният ресурс, с който можем да развием потенциала си и да се движим напред“, сподели инж. Джоргов и побърза да поздрави своята  първа учителка г-жа Никова.

Поздравителен адрес поднесе и началникът на РУО София област Росица Иванова.

Сцената бе преобразена с дюкяни, мегдан и стари възрожденски къщи, напомнящи за едно отминало време, за стария Самоков. Именно там, на ипровизирания мегдан звучаха гайди и се виеха хора. Пееха се песни. Момци и девойки се задяваха помежду си. Децата показаха талантите си като наследници на своя патрон и бяха изпъстрили залата с нарисувани от тях картини. Показана бе приемствеността във времето, а именно  как в едно училище са учили дядо – син и внук. Не липсваше и шопският говор и хумор, който изпълнен от ученици до 4 клас придобива още по-забавна нотка.

В програмата, която бе стъпила изцяло на богатството на българския фолклор, взеха участие Пирина Христова /позната от „Гласът на България“/, Виктор Джоргов, Мариян Минчев и гайдарският състав, който е част от  „101-те каба гайди“ със солист Красимира Чуртова,  гр.Смолян.

На входа на залата бе поставена кутия за дарения в помощ на пострадалите две семейства от самоковското село Говедарци.

Официални гости на събитието бяха народните представители Валентин Милушев и Кирил Вълчев, началникът на РУО София област Росица Иванова, общински съветници, директори на училища и учреждения.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close