ОбществоРегионалниСамоков

Колективът на ИОУ „Митрополит Авксентий Велешки“  отдаде почит на своя патрон в Истанбул

„Самоков 365“

Колективът на Иновативно основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“ отдаде почит на своя патрон в Истанбул. Това стана факт на 19.03.2023 година.

Гробът на митрополит Велешки се намира в уникалната по рода си  желязна църква „Св. Стефан“, разположена в квартал „Балат“ в Истанбул.  В двора на храма са погребани още Екзарх Йосиф и митрополитите Иларион Макариополски, Паисий Пловдивски.

Общо 67 души от Самоков присъстваха на поклонението на гроба на  Митрополита. Освен колективът на училището, което отбелязва своя патрон, присъства още началникът на РУО София – област г-жа Росица Иванова, директори и учители от останалите самоковски училища. Всички сведоха глава и се преклониха пред голямото дело и наследство, което  е завещал митрополит Велешки. Директорът на училището г-жа Ирена Коцева поднесе венец на гроба му. А историкът Миглена Станева, държейки в ръце училищното знаме, припомни за значимостта на делото и личността на Авксентий Велешки. В двора прозвуча училищният химн, изпят от училищния колектив. След това всички се отправиха вътре в „Св. Стефан“, за да се насладят на изключително красивия храм и да запалят свещ.

Поклонението бе част от поредица мероприятия, свързани с патронния празник на самоковското училище и отбелязването на 225 години от рождението на Митрополит Авксентий Велешки.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close