РегионалниСамоков

Колективът и възпитаниците от НУ „Станислав Доспевски” отбелязаха тържествено 80-годишнината на училището

Анна Манова

„Честит празник, наше любимо училище, на знанието – светилище!”, с тези думи най-малките ученици от НУ „Станислав Доспевски” поздравиха присъстващите в пълната зала на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. На 22 май колективът и възпитаниците отбелязаха с тържествен концерт 80-годишнината на учебното заведение.

„Архитектът знае, че ако строи грижливо неговото творение може да просъществува векове. Учителят знае, че ако гради с любов, съграденото ще трае вечно. 80-годишният юбилей е доказателство за здравината на положените основи, в които са вградени енергията и емоциите на поколения учители и служители”, каза от сцената директорът Камелия Асенова. Тя поздрави всички гости и колеги, уважили празничното събитие и подчерта, че годишнината е не само време за равносметка и вглеждане назад в историята, но също и поглед към бъдещето. Асенова припомни фрагменти от създаването на училището.

Началото е поставено през далечната 1930 година, когато градското настоятелство решава, че има необходимост от още едно училище в града и избират местността „Зелена върба”. През 1936 година планът е изготвен от софийския архитект Йордан Йорданов, а строежът се осъществява на четири етапа под ръководството на Коста Спасунин. Първата копка е направена още следващата година и започва изграждането на западното крило. Там в края на 1938 г. започват да се провеждат редовни занимания, има четири отделения и една детска градина. Средствата за построяването са дарени от Мано Филипов – заможен за времето си местен чорбаджия. Самоковци решават новопостроеното училище да носи неговото име. Първият директор на учебното заведение е Стоил Георгиев. Училището съществува под това име до 1948 година. След това е променено на „Борис Хаджисотиров”. През 1970 г. в училището избухва пожар, който нанася сериозни щети. Това обаче дава тласък за построяването на още един етаж. През 1991 г. учителският съвет, начело с директора Коста Семерджиев, променят името на училището на „Станислав Доспевски” – патронът, който се чества й днес. Години по-късно училището приема и изпраща випуск след випуск. А през 2015 година бе изцяло обновено и оборудвано със съвременна техника, отговаряща на нуждите му. А днес гордо отбелязва 80 години от създаването си, наред с това е съхранена традицията, новаторството и стремежът към развитие.

Пъстра програма изнесоха учениците от различните класове. Те показаха талант в множество сфери – песни, танци, стихове. На сцената учениците демонстрираха патриотично чувство, развявайки гордо българския трибагреник. Децата изиграха модерни танци и балет, под вещото ръководство на гост – хореографите Ралица Стоянова и Катрин Митева. Не липсваше и китка от народни танци, подготвени със съдействието на Кирил Амбарков. На сцената се представиха танцьорите от ДЮТА „Рила”. Имаше богато разнообразие от гръцки танци, мажоретки и ромски танци. Забавни, но й доста поучителни скечове представиха малките актьори от театър „Веселушко”, под режисурата на Весела Колешанова.

Поздрави за годишнината отправиха народният представител Валентин Милушев, кметът на Самоков Владимир Георгиев и началникът на РУО – София регион Росица Иванова. Директорът Камелия Асенова получи почетен плакет от екипа на РУО. Кметът Георгиев подари мултифункционално устройство за нуждите на училището. Той подчерта, че през настоящата година, по повод юбилея, училищният двор ще бъде изцяло обновен. Букет и поздрави Асенова получи и от художничката Елена Белстойнева, която я изненада на сцената и я поздрави от името на пенсионираните вече учители.

Празникът приключи с обещание за нови срещи отново след 5 години, на следващото честване.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close