ОбществоРегионалниСамоков

Колективът и възпитаниците на ПГ „Константин Фотинов” отбелязаха тържествено 125 – годишната история на училището

Анна Манова

Колективът и възпитаниците на ПГ „Константин Фотинов” отбелязаха 125 години от създаването на самоковската гимназия. Тържеството се проведе в препълнения салон на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” на 14 юни.

Приповдигнато настроение се усещаше още с прекрачването на прага на Читалището, където учители и учители трепетно очакваха началото на програмата. На входа всички посетители бяха посрещнати от гимназисти, набиращи средства за дарителска кампания за създаване на интерактивен кабинет „Библиотеката” в учебното заведение.

Началото на тържествената програма бе поставено от директора Венета Симитчийска, която от сцената поздрави всички колеги и ученици.

„Привилегия и отговорност е за мен да ви приветствам на нашия забележителен юбилей – 125 години от откриването на самоковската гимназия. Под нейния покрив дом намират хуманизмът, устремът към свободата и творческите търсения на модерния, напредничав дух. Чрез създаването на Гимназията се разкрива визията за напредък на човешката душа чрез изграждане на храм на знанието. Знаково е, че в годините на бурни обществени промени и предизвикателства тя не променя името си. И до днес тя е място, където много мечти са разтворили криле, създадени са много приятелства”, подчерта Симитчийска. И допълни, че значението на ПГ „Константин Фотинов” се измерва с успехите на нейните възпитаници и неуморните усилия на поколения учители.

 

Специален гост на събитието бе вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

“Ако чете човек историята на това училище ще види с колко любов, патриотизъм, усилия и най-вече с мисълта за просвещението на българския народ, е създадена Гимназията. Дарителство, желание, упоритост, амбиция. Не са много училищата в България, които имат такава славна история. 125 години съхранена традиция за високи образователни постижения, подхождащи на просветителски възрожденски център, какъвто е Самоков”, подчерта Йотова.

Кметът на Община Самоков Владимир Георгиев поднесе цветя на директора на Гимназията и на вицепрезидента. Той не успя да скрие вълнението си и приветства всички присъстващи не само в качеството си на градоначалник, но и на бивш възпитаник на учебното заведение. И допълни, че много местни фамилии са получили своето образование именно в самоковската гимназия и пожела на директора и педагогическия колектив да продължават да създават история и да възпитават будни млади хора.

Тържественото начало бе поставено с изпълнение на химна на Гимназията от петокласничката Марина Бочева. Присъстващите имаха възможността да се запознаят с дългата повече от век история на учебното заведение чрез специално подготвения за повода филм: „Силата на опита и устремът на младостта”.

Строителството на бъдещия просветен център е възложено на известния предприемач Христо Спасунин. Набират се и дарения. Основният камък е положен на 22 август 1893 г. от тогавашния кмет Никола Щърбев, в присъствието на държавния глава княз Фердинанд, княгиня Мария Луиза и министър – председателя Стефан Стамболов. Сградата е готова само за година, а освещаването й през 1894 г. се превръща в събитие с национален отзвук. За патрон на училището е избран създателят на периодичния печат Константин Фотинов. И до днес над главния вход е запазена мраморната плоча с надпис: „Константин Г. Фотинов, роден в Самоков, основател на българския периодичен печат в Смирна, 1844 г.” В деня на прерязването на лентата на новооткритото училище от тогавашния министър на просветата Васил Радославов, са учредени две стипендии за висше образование на името на Фотинов. В новата сграда са настанени две класни училища – Мъжко и Девическо. Те са с отделни входове и стълбища. Скоро след това сградата се оказва тясна за мъжката прогимназия и това налага тя да се превърне в Самоковска мъжка гимназия, а през 1911 г. – Самоковска държавна мъжка гимназия. През 1921 година то вече е Смесено педагогическо училище, а след това Държавна смесена педагогическа гимназия. Построена е нова пристройка с гимнастически салон. През годините тя се е развивала, а нейни възпитаници са на различни ръководни постове не само в града, но в страната и извън нея. Сред тях са г-н Симеон Пешов, г-н Стоян Пашов, кметът Владимир Георгиев, г-жа Йорданка Фандъкова и много други. Първи директор на Гимназията е Димитър Марков. От създаването си до този момент учебното заведение е сменило повече от двадесет директора, сред които фигурират имената само на две жени – Виолета Кинова и Венета Симитчийска. Най-дългогодишен директор остава Кирил Славов.

Присъстващите направиха една разходка във времето и историята на самоковската гимназия. Като бяха поставени акценти и върху успехите в различни дисциплини на настоящите възпитаници. В момента към училището има две редакции, които умело вървят по стъпките на своя патрон. Те създават училищно списание „#Aпостроф’АРТ” и училищен вестник „Фотинов 24/7”. Учениците жънат успехи в различни олимпиади, спортни състезания и са първенци от фестивали на немски език.

Програмата продължи с рецитал „Ако си дал… или Какъв е смисълът?”, подготвен от учениците, съвместно с преподавателя по БЕЛ Костадинка Христова. Те бяха подбрали откъси от популярни български стихове, ориентирани към човешките добродетели и тяхното съхраняване, въпреки условностите на времето. А публиката аплодираше бурно общочовешките истини, произнесени от гимназистите. Няколко модерни танца изпълниха грациите от танцовата школа на Катрин Митева. С изпълнения на акордеон се представиха Ирена Рогачева и нейният по-малък брат Димитър Рогачев. Габриела Даганова и Енцо Атанасов поздравиха присъстващите с по едно свое изпълнение. „Ситно шопско” хоро извиха момичетата от гимназиалната фолклорна група.

На финала завесата се вдигна за младите театрали от училищната трупа „Театър? Фантастиш!” Те представиха авторска постановка „Човекът и околната вреда”, подготвена от двете преподавателки Стефанка Митрева и Емилия Попова. С пиесата младежите спечелиха първо място от провелия се тази година фестивал на театър на немски език в Пазарджик.  С финални думи по повод годишнината се включи и архиерейският наместник отец Михаил Колев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close