Култура

Коледно… в Дома за стари хора

dom za stari hora 2Зоя Станкова

Влизаш в един огромен двор, който създава впечатление, че си в градината на баба и на дядо… А до известна степен е така, в градината на много баби и дядовци си – едни стоят на пейките, други в беседката, трети се разхождат и в теб остава отражението на сплотеността.

След това прекрачваш прага на големия им дом и те хващат за гърлото мнозина емоции, от които нито една не успява да вземе превес. И вървейки нагоре по стълбите, си объркан, а когато видиш всички тези хора, насядали в голямата зала, си даваш сметка, колко различни съдби, характери, животи, са седнали насреща ти и са създали едно свое, голямо и сплотено смейство, в уюта на старческия дом.

„Да бъдеш от полза на света е единственият начин да бъдеш щастлив”, пише Ханс Кристиан Андерсен. Ние, от театрален състав „Мелпомена” при Читалище-паметник „Отец Паисий 1859” сме открили своя начин да бъдем щастливи като правим добро и караме очите на хората да се усмихват, а лицата им да греят… Не само чрез театъра!

По повод идващите коледни и новогодишни празници, в навечерието на 12.12.2014г., част от нашия състав посети Дом за стари хора „Сем. д-р Калинкови” и поднесе своя подарък на възрастните – над 30 книги, събрани от личните библиотеки на целия ни колектив.

Режисжорът Любомир Малинов, Зинаида Хаджимитова, Любослава Ярловска, Николай Войнов и моя милост поднесохме леко един недълъг етюд на уважение, преплетен с израза на добротата в днешно време на сърцатата публика, която изпиваше с очи всяка дума и всеки жест.

Директорката на дома – Виолетка Павлова ни посрещна усмихнато и сърдечно, с топли и предразполагащи думи, а възрастните хора бяха заели местата си с нетърпение, около половин час по-рано и ни очакваха. Зинаида Хаджимитова и Любослава Ярловска на свой ред с идването си почерпиха всички с бонбони преди да преминем към по основната част.

Идеята беше гостуването, наред с подаряването на събраните книги, да бъде и своеобразно представяне на втората книга на Зинаида Хаджимитова – „С цвят на розово мартини”.

Любомир Малинов разказа на възрастните хора за андерсеновите приказки, а в думите му правеха впечатление примерите за доброто и вярата.  Режисьорът ни  не скри, че за първи път застава да говори пред такава публика.

Николай Войнов прочете разказа „Дар” от книгата „С цвят на розово мартини”, а Зинаида Хаджимитова прочете разказа „Жероскоп”.

Обещахме на възрастните хора, че ще получат специална покана за представлението, което подготвяме през новия творчески сезон, а те ни изпратиха с красиви думи, благодарност, аплодисменти и израз на очакване отново да ги посетим.

Ще си позволя отново в този материал да цитирам Андерсен: „Не трябва ли всички ние на земята да предложим на другите най-доброто, на което сме способни и всичко, което зависи от нас?”… Помислете!

От Туристическия информационен център също се включиха в подаръка с книги, които предоставиха, за да бъдат подарени на възрастните хора. Благодарим ви!

„Няма по-хубави приказки от тези, които животът създава”, Ханс Кристиян Андерсен… Но, съгласете се, не само животът трябва да създава, ние трябва да му помагаме, за да има повече приказки за доброто, човечността, състрадателността, единството.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close