Общество

Коледно веселие

bojilova2Димитрина Божилова

Свързвам с. Драгушиново с десетките щъркелови гнезда, които напролет се пълнят с красивите птици, а наесен ги напускат цели семейства. Но сега снежинките ни напомнят, че е зима и че има два големи празника в календара – Коледа и Нова година. Тяхното отбелязване направиха заедно домакини и гости. Салонът на читалището бързо се изпълни с баби, дядовци, млади и стари, за да отпразнуват с песни, танци и слова раждането на Божия син и настъпването на 2016 г.

Секретарката Мими и нейните помощници са украсили сцената по бъргарски – шарени черги, носии, сурвачки и др. Групи от самодейци изнесе софра и нареди характерните за Коледа гозби. Казаха молитвата, с която благодариха на Бог за всичко, с което ги дарява. Най-старият завъртя питката над главата си три пъти като прикани „ Боже, ела на вечеря!” Чуха се веселите напявания и на сцената се появиха коледарите от Алино, начело с  Момчил. По-късно в програмата се включиха и неговите баби, които вече много години прославят своето село с автентични песни. Доста песни изпяха и драгушинци, ръководени от Георги Машов. И както винаги, Латинка Трохарова и Васил Димитров пяха в дует.

Докато членовете на фолклорните групи пееха, на сцената играеха самодейците от танцовия състав към читалището в Драгушиново – млади, весели, с нови красиви носии. Много ръкопляскания и „браво” заслужиха най-малките танцьори от ТГ „Рилчета”, „Самоковче”. Когато на сцената излязоха и заиграха своите хора танцьорите от ТА „Рила”, в който са се включили мераклии от Самоков и региона, стана още по-весело.

Ръководител на съставите е Кирил Амбарков, който беше довел още един свой състав от Дупница. Радостното е, че все повече деца и младежи се захващат с танците. Новото и интересното в програмата бяха малките артисти от театралната група на читалището. Те освен, че рецитираха стихове за двата празника, изиграха три сцени, в които главният герой беше Хитър Петър. Голямата радост настъпи, когато с пълен чувал пристигна Дядо Коледа. Той раздаде подаръци и на участниците, а и на другите деца. Поздрав към всички поднесоха новият кмет на Драгушиново – Георги Хаджийски и секретарят на читалището – М. Гъркова. Те пожелаха здраве, успехи, късмет и много усмивки. Стана запомнящ се празник и дано пожеланията се сбъднат, за да бъдат хората добри и обичащи се.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close