ОбществоРегионалниСамоков

Кой ще отиде на събора в Копривщица?

Димитрина Божилова

Костинброд е един от градовете, в които се провежда фолклорен фестивал. Но тази година поводът беше друг – да се прослушат и видят състави и групи за своето участие в предстоящия 12-и поред Национален събор на българското народно творчество „Копривщица, 2022“, който ще се проведе между 5-7 август.

Пристигнахме с групата от самоковското село Горни Окол /“Околийка“ с ръководител Таня Божкова/ и бяхме едни от 400-те участници от 11 общини на Софийска област. Три дни – на 10, 11 и 12 юни, се пя и игра и това си беше един истински фестивал. Този празник и за нас, и за домакините стана с любезното съдействие на Община Костинброд, читалище „Иван Вазов – 1947“ и Областната администрация. Участваха представители на общините Своге, Чавдар, Ихтиман, Копривщица, Костинброд, Пирдоп, Златица, Елин Пелин, Горна Малина и, разбира се, на Самоков. Самоковци – за наша радост, бяхме най-многобройни – с участниците си от Говедарци, Широки дол, Алино, Радуил, Бели Искър, Горни Окол, Драгушиново…

На журито не му беше никак лесно, защото всички представили се бяха много добри и доказваха колко обичат българския фолклор. Членовете на журито – доц. д-р Ана Щърбанова от Етнографския институт към БАН, Надежда Димитрова и Ирена Георгиева от Своге и Благоевград, от Регионалния консултативен център, не само гледаха и слушаха, но и следяха всяко изпълнение на сцената, правеха коментари, даваха полезни съвети и сърдечно поздравяваха самодейците.

Ръкопляскания и възгласи „Браво!“ от областния управител Дарина Николаева и кмета на Костинброд Трайко Младенов радваха певците и танцьорите. Специално поздравени бяха жените от Горни Окол и от Алино /с ръководител Момчил Чалъков/ за автентичните им песни и старинните носии. Абсолютно съм сигурна, че съставите от Самоковска община ще се изявят на поляните край града-герой Копривщица.

Млади и стари, деца и младежи не ни оставиха да скучаем. Това си беше един истински празник за всички читалища, които ще получат и плакети и книги от Николай Дойнов – председателят на Съюза на народните читалища.

Доволни сме и от любезните домакини начело с организатора на читалищната дейност Русанка Колева и нейния екип.

Всички получиха и грамоти.

Накрая си пожелахме здраве и нови срещи, оживяващи и поддържащи българщината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close