Политика

Кой ще бъде новият председател на ОбС-Самоков?

obs zalaСамоков 365

След набързо приключилата интрига около местните избори, сега насочваме вниманието си към стуктурирането на бъдещия Общински съвет. Припомняме ви, че конфигурацията е следната – БСП/7/, ГЕРБ /6/, БДЦ-ВМРО /5/, МК „Самоковци за Самоков“ /4/, Реформаторски блок /2/, ОБТ „Български лейбъристи“ /2/, Евророма /2/ и ДПС /1/.

Няма какво да мъдрим относно видимото числено превъзходство на представителите на Столетницата, които в новия ОбС ще бъдат водещата политическа сила. За разлика от преди 4 години, сега БСП и ГЕРБ нямат равен брой представители в местния парламент.

Логично, разбира се, градските коментатори започнаха да редят и да спрягат първите ако не имена за председател на ОбС, то поне политическата сила, която ще застане начело на този мандат.

Двете анкети, които проведохме онлайн показаха интересни резултати. Попитахме ви „От коя политическа сила ще бъде новият председател на Общинския съвет?“ в сайта ни samokov365.com. Тъй като там анкетата е анонимна, броят на отговорилите е много по-голям в сравнение с фейсбук запитването, къде обаче сме конкретизирали с въпроса – „Кой според вас ще бъде новият председател на ОбС – Самоков?“.

И в двата случая резултатите сочат, че самоковци определеят БСП като партията, която ще наложи своето доминиращо представителство към председателското място. Докато анкетата от сайта не предполага друга възможност, освен директното посочване, фейсбук питането се отличава с чувство за хумор от страна на малцината коментатори. Хуморът дори нареди за председател скандално известният вече из цялата страна Трайчо Василев – Пиже, който както знаете участва в побоя над новинарския екип на Нова телевизия и след вдигналата се национална врява безславно беше заличен от изборните списъци, ДПС се отрече от него, а Александър Методиев – Сали се извини на бития екип в ефира на „Здравей, България“.

Този инцидент постави много въпроси, свързани със състава на общинските съветници по листите, защото явно, за да станеш такъв не е необходимо да имаш образование или чисто съдебно минало. Доколко ще има резултат от това не е ясно, но все пак изговорихме си добре познати стари истини.

Те посочват като вероятен бъдещ председател на Общинския съвет Силвия Стойчева и са на мнение, че промени няма да има, що се отнася до това, че именно тя ще продължи да председателства и занапред.

 БСП (44%, )

 ГЕРБ (33%, )

 БДЦ/ВМРО (22%)

 РБ (0%,)

 Самоковци за Самоков (0%)

 ОБТ / Български лейбъристи (0%)

Това е онлайн вотът на Самоков, свързан с председателстването на ОбС-Самоков. Няма нито един гласувал за предишните фаворите от сдружението „Самоковци за Самоков“, които през 2011 година буквално отнесоха конкуренцията и бързо разместиха пластовете на обществено-политическия хоризонт. Няма нито един глас за Реформаторския блок, които излъчиха двама свои представители, същата е ситуацията и с ОБТ „Български лейбъристи“.

Интересен е пробивът на БДЦ/ВМРО, които имат петима представители в рамките на Съвета. Единствените, които се нареждат преди тях в онлайн гласуването са ПП ГЕРБ, чийто състав също е изменен, подобно на този на БСП.

В очакване сме на насрочване на първото заседание на новия ОбС, което по традиция ще се председателства от най-възрастният общински съветник в неговия състав. На това първо заседание ще стане ясен и председателят, след провеждане на тайно гласуване от всичките 29 души общински съветници.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close