Общество

#Кой обра касата на Общината?

Анелия Балабанова

obshtina-samokovКой обра касата на Общината? Този въпрос продължава да витае в публичното пространство почти три месеца след като престъплението стана факт. Нормално е гражданите на Самоков да си го задават и разбираемо. По две причини. Първата е свързана с проста логика. След като от сградата на Общината, която би трябвало да е една от най-непристъпните – с наличие на камери, жива охрана и пропускателен режим стана обект на подобен род посегателство, в сигурни ръце ли сме всички останали?

Втората е чисто практическа – един слънчев априлски ден /12 април/ изчезнаха  почти 50 000 лв. По официална информация 46 200. За някои това може да са и джобни пари, но като цяло си е доста внушителна сума, която сякаш потъна вдън земя.

 

Припомняме и фактите. Във въпросното помещение на служба „Финансов контрол и бюджет” беше проникнато след взломяване на входната врата и направен отвор в металната каса, а по случая образувано досъдебно производство в ОДМВР – София за извършено престъпление по чл.195 от НК. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия петима души попаднаха в полезрението на униформените, задържани с цел изясняване на съпричастността им към извършеното престъпление и след това освободени.

 

Интересен беше начинът на влизане в помещението, където се намира съответната каса – чрез топлата връзка между Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” и Община Самоков. Самото счетоводство се намира на 3 етаж в общината и вероятно, за да се влезе по този начин в сградата е бил открехнат прозорецът в коридора на 3 етаж, през който извършителят или извършителите са направили предварителен план за обира. След извършената проверка от служителите на реда става ясно, че е бил срязан катинарът, счупен е патронникът, разбита е вратата и е стопен заключващият механизъм на касата.Оказва се, че от касата не липсват документи, а само голяма сума пари, събрана предходния ден от данъци и такси. Но защо тази сума е останала в касата, а не е вкарана в банка не става ясно. Денонощната охрана на сградата на общината не е чула нищо. В изказване пред медиите кметът Георгиев заяви, че  отчита направен пропуск, определи постъпката като изключително нагла, а самият той се чувства омерзен. Схемата на обира засили подозренията, че може би замесен в него е вътрешен човек. Не стана ясно и дали и защо няма камера за видеонаблюдение на място, където се намира каса, и то не каква и да е, а общинска!

 

Развитието на казуса към днешна дата е в ръцете на Окръжна прокуратура – София. Свързахме се с техен говорител – прокурор Радка Цекова, но информацията по случая се оказа строго конфиденциална. Очакваме развръзка, но е възможно предвидените по закон срокове да бъдат удължени.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close