Политика

#КОЙ #КОЙ е в местния вот тази есен

obs samokovАнелия Балабанова

Анна Манова

Само след броени месеци изборното колело отново ще се завърти и подобно на руска рулетка ще определи печелившите. Руска рулетка, защото някои от избраниците ще се окажат сполучлив избор, други – не съвсем. В крайна сметка обаче електоратът има решаващата дума, поне така би трябвало да е. Както се казва Vox populi, vox dei или в българския вариант — глас народен, глас Божи. Тук оставяме леко настрана порочната практика, свързана с купуване на гласове, която обаче в определени моменти е в състояние да подмени вота на избирателите.

До такава може да доведе и изборният туризъм, които не е прецедент и за Самоков. Най-фрапантно е мистериозното увеличаване с почти 50% на населението в с. Ковачевци, където има компактна ромска маса. Подобна тенденция се наблюдава и в други села от общината.

 

Предстои поредната порция кметски избори, където отново ще се реже парче по парче предизборната баница. В това число трябва да поставим и европрограмите, които са апетитна хапка и засягат както работата и институциите на национално ниво, така и общинските администрации. Което, разбира се, е още едно предизвикателство към всички, ангажирани в политическия сектор. Повечето от водещите партии изплуват над повърхността и имат визия за своите кандидати по места. Други обаче още се лутат, хвърляйки боб, и изчакват последния момент, за да оповестят избора си. Има и един друг тънък момент за тишината около някои политически формации и това е кадровият дефицит. Той е най-осезаем в редиците на ГЕРБ, където официален кандидат за предстоящите кметски избори е Венета Галева, началник на Дирекция „Бюро по труда”. Дори и в редиците на Столетницата, където има твърд претендент за кметския стол в лицето на настоящия Владимир Георгиев, може да се получат изненади. Предишните парламентарни избори пробиха статуквото на „червения бастион” в Самоков, като резултатите бяха повече от красноречиви /за ГЕРБ 36 320 гласа, за София област; БСП – 21 306 гласа, Реформаторски блок 7 333, АБВ – 4 546, ДПС – 5 773/. Вътрешните противоречия и индивидуални виждания на членовете на БСП доведоха до появата на едно отцепило се звено, което имаше желанието и амбициите да работи, като предложи алтернативи за хората с леви убеждения и да постави „A” и „Б”-то на един нов вид политика.

На предишните парламентарни избори, октомври 2014, бяхме свидетели как коалиционни партньори под шапката на Реформаторския блок белязаха възход и в момента са част от управляващото мнозинство. Като преди това на местно ниво, и не само, обаче проличаха много разногласия по възлови въпроси, включително и по отношение на лидерството в коалицията. Реформаторите са изправени пред предизвикателството да се обединят около една фигура и една обща платформа и листа от кандидати, което на този етап изглежда практически невъзможно. На своя конференция СДС избраха за председател за местната структура Светлана Атанасова и не е изключено тя да е предложението за участие в изборите. Под сурдинка се говори, че кандидатът на Движение „България на гражданите” ще бъде Борислав Чилингиров. ДСБ за сега мълчат, като не е изключено отново да се спрат на Васил Зашкев. Кой ще вземе превес е въпрос на вътрешна политика и договорки.  Целта ще бъде корпоративния вот, но това не е прецедент, а стремеж на повечето партии, например БДЦ.

Български демократичен център /БДЦ/ също е интересен политически субект от гледище на вътрешните боричкания и конфронтации между партиите във формацията. Една от тях, „Лидер” на бизнесмена Христо Ковачки от безгласна буква се превърна в решаващ фактор и сякаш изтласка на по-заден план рожбата на Бареков. Самоков има свой представител в парламента от БДЦ – д-р. К. Ковачка, като не изключва тя да бъде тяхна кандидатура.

През месец април заявка за участие в предизборната битка даде Радикално движение „Българска пролет” като лично учредителят Велизар Енчев дойде в Самоков и представи пред аудиторията председателя на местната структура Зинаида Хаджимитова. Този избор беше изненадващ от гледна точка на това, че Зинаида е позната повече с културните си изяви, отколкото с политическите си такива. Целта може би е да се представи алтернатива на статуквото, изразяваща се в това нови лица да получат възможност да участват в управлението на общината, което от своя страна е показало във времето, че е доста рискован ход. Какви ще бъдат плодовете на цъфналата пролет ще разберем наесен.

Не е изключена и появата на различен вид граждански движения и независими кандидати за кметове и общински съветници, като обикновено тяхната роля е да мътят водата на останалите. Те са огледало на всички онези, които не припознават своите възгледи, проектирани в политическото пространство, в което се въртят в шеметна вихрушка едни и същи лица, партии, обещания, лъжи.

Откъдето и да го погледнем предстои една сериозна битка – твърдение и подозрение, което се подхранва от стратегическото положение на Самоков. Нарастват и апетитите за по-малките населени места в общината – 24 села. Новото законово постановление предвижда кметски наместници в селищата с население под 100 жители. На това условие отговоря единствено Ново село и само там ще бъде назначен наместник. Подготовката за предстоящата гореща политическа есен вече започна. Какво ще ни донесе тя – златен урожай или унищожителна градушка, ще разберем само след няколко месеца.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close