Седмицата

„Кой е най-одобряваният общински съветник в Самоков?” Петър Георгиев, казват самоковци

GeorgievНиколета Иванова

Наближават местните избори  и „Самоков 365” реши да  проведе анкета,  чийто  въпрос гравитираше около Общинския съвет. Ние ви попитахме: „Кой е най-одобряваният, според вас,  общински съветник?” . Оказа се, че Петър Георгиев от „Самоковци за Самоков” е безапелационният победител, най-одобряваният от всички общински съветници, заради позициите си и изказванията си. Той е следван от  Пламен Ангелов отново от групата на „Самоковци за Самоков”.

Интересни като цяло бяха вашите отговори, които можем да обобщим в няколко графи.

Категория „Не ми пука”

Повечето от гражданите или не искаха да отговарят на въпроса, или отговаряха с „ Не ги познавам” и „никой!”.  „Никой, защото НИКОЙ от тях не се опитва и не прави нищо за задържането на младите хора, които трябва да работят тук и да развиват града. Да, градът придобива нов вид, прави се много по него, но това не е достатъчно за бъдещото на Самоков. Никой не мисли за това, че след години почти няма да има интелигентен и млад човек в града. Нашата надежда е в нашите млади деца, в които има много потенциал, но никой не създава условия за тяхното бъдеще, в родния им град.”- каза един от анкетираните господа.  Към тоталното отрицание можем да добавим констатацията, че за тях няма и в скоро време няма и да има добър политик в града.

Категория „Средна хубост”

Анкетата не беше ограничена във възрастта. За нас беше много важно да знаем какви са нагласите сред по-младите  и съответно сред по-възрастните. Сами можете да се досетите кои бяха по-заинтересованите по темата.  Тя постепенно разшири обхвата си и премина към оценка и на общинската администрация:  „Защо разкопаха центъра? Нищо му нямаше, вместо да направят нещо полезно за хората, те правят неща, които са си наред и няма смисъл от ремонта им. Защо се допуска циганите да се разкарват свободно из главните улици, с конете и каруците си? Може да се инвестира в много и то полезни неща. Ставал съм свидетел как съветниците са на работа до обяд, следобед си почиват вкъщи, а си вземат парите. Хората няма какво да ядат, живеят в пълна мизерия, а депутатите си вдигнаха заплатите с по 100 лева. А пенсионерите? Хората са работили цял живот, а те им вдигат заплатите със смешните  1,50 лв  срамота е! Какво може да си купи човек с 1,50 вече? Един мой приятел казваше: „Народните представители за избирани, не за да подпомагат хората, за да подпомагат себе си.”. Едно време имаше толкова работещи предприятия, а в последните години всичко се разруши. Самият аз мисля, че всички се ‘’грижат” за народа преди да ги изберем, а след това забравят за обещанията си.”- каза г-н Лалев, който отдавна е бил общински съветник.

Категория „Ние сме доволни”

В противоречие с думите на г-н Лалев две възрастни жени споделиха пред нас следното: „Съветниците са добри и отговорни, много се направи за този град. Не знаем от какво се оплакват хората, все някога и отнякъде трябва да се почне! Кметът е добър и скромен човек, който милее за гражданите на града ни и за самия Самоков – надяваме се, че ще го изберат пак, защото човек като него трябва да има 2-3 мандата, за да довърши започнатото!”.

И така, тази кратка равносметка приключи, за жалост, с болшинство незаинтересовани граждани, които искат много, а дори не познават политиците си,  с граждани, които знаят точно кого искат и защо, с граждани, които не смятат никого за достоен и с граждани, които са доволни от работата на общината и се надяват отново да е в същия състав.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close