Самоков

Кой вид йога да изберем?

Самоков 365

Йога се превръща в един от все по-разпространените начини за бягство от напрегнатото ежедневие. Само преди няколко седмици, на 1-ви октомври отвори врати „Нирвана плюсЦентър за хармонизиране на тялото и душата”. Всеки един човек, който се докосва за първи път до практики за хармонизиране на тялото и душата неизменно се изправя пред въпроса кой вид йога да избере и поради каква причина. Надя Иванова /Надин Низешезин/ дава ценни съвети в тази връзка.

Светът, в който живеем предлага различни възможности за хармонизиране на тялото и душата. Когато говорим за Йога как човек може да определи най-точно подходящия за него вид?    

Йога е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики в света. Основните причини все повече възрастни и деца да се занимават с йога, включват облекчаване на хронични болки в гърба, подобряване на цялостното функциониране на организма, намаляване на стреса, подобряване на физическата форма, сила и гъвкавост. Йога е и един чудесен начин да се противодейства на заседналия и нездравословен начин на живот, който голям брой хора водят заради твърде много ангажименти, проблеми, напрежение. Но как да изберем подходящия вид йога, който да отговаря на личните ни възможности и потребности? Кой от тях е най-добър за здравето?

Най-добрият начин да разберем е като опитаме различни стилове и след това да започнем да практикуваме редовно този, който ни кара да се чувстваме най- добре – физически и психически. Важно е да знаете, че няма един универсален или „правилен” вид йога, който да е подходящ за всички. Всеки човек е индивидуален, разполага с различен запас от възможности и може да понесе различно натоварване. Изберете този вид, който лично на вас ви харесва и ви кара да се чувствате добре и удовлетворени. След време може желанието ви да се промени и да се пренасочите към по-динамична или по-релаксираща йога. Някои хора предпочитат по-бързо или по-бавно темпо, може да имат контузии или заболявания, които не позволяват да правят определени пози и съответно да практикуват някои видове йога. Следвайте вътрешното си усещане и изследвайте тялото си. Този вид йога, който ваша приятелка харесва и посещава, може да не е подходящ за вас и обратното. Затова в „Нирвана плюс“ първата практика по Йога до края на октомври месец е безплатна, това дава възможност на човек да пробва и усети как ще се чувства след това.

Ето кратко описание за най-обща представа:

Хатха йога (Хата йога) – базирана на пози, които включват повечето видове йога, но може да се определи и като по-нежен, по-бавен и статичен стил.

Ин йога – по-пасивен вид, повечето пози се изпълняват в седнало или легнало положение като всяка от тях се задържа за по-дълго време. Този вид е по-релаксиращ и помага на практикуващия да остане за по-дълго в състояние на медитация. Използват се помощни средства, като кубчета, възглавнички, одеяла, за да се заеме удобно дадената поза.  Ин йогата е чудесен начин да рестартираме цялата си система и да дадем нужната почивка на тялото и ума си. Насочена е към парасимпатиковата нервна система, която позволява на човек да релаксира.

Пранаяма – включва различни видове дихателни упражнения. Техники за контрол на дишането, които подобряват дихателния процес, енергизират тялото, успокояват ума. Внася хармония между тялото, ума и духа, правейки ни физически, умствено и духовно силни.

Йога Нидра – често е наричана “психичен сън“ или дълбока релаксация с вътрешно осъзнаване. В това гранично състояние между съня и будуването се осъществява спонтанна връзка с подсъзнателните и несъзнателните измерения. Помага за развиване на паметта, за увеличаване на знанията и творческите способности или за трансформиране природата на човека.

Ащанга (виняса) йога – физически по-трудна и атлетична практика, при която обикновено се използва определена последователност от пози. Особеното при този стил се изразява в това, че отделните асани са свързани една с друга чрез определени „преходни“ движения. При Ащанга йога е много важен синхронът между движенията и дишането, защото именно по този начин съзнанието на практикуващия се успокоява. Тази техника прави тялото леко, здраво и силно!

Бикрам йога (гореща йога) – практикува се в загрята до 37 градуса по Целзий влажна среда. Натоварващ и интензивен вид, развива гъвкавостта и има детоксикиращ ефект за тялото, като мощно топи мазнините. Въздейства върху правилната стойка, имунната система, вестибулярния апарат и др.

Всеки организъм е индивидуален. Има ли специфики, които трябва да се вземат предвид при практикуването на Йога?

Да, има. Ако човек води много застоял начин на живот, има проблеми с теглото и е по-бавен като натура, тогава има нужда от силова Йога практика, като Бикрам Йога или Ащанга Йога. Те ще му помогнат да изхвърли токсините от тялото и да нормализира теглото си, да подобри гъвкавостта си и да стане по енергичен.

Ако човек има стройна фигура, но е нервен, нетърпелив, в него има много стрес и напрежение, чувства се като „постоянно включен в контакта“, тогава за предпочитане е да се насочи към Ин Йога, Пранаяма и Йога Нидра, Хата Йога. Те ще му помогнат да намали малко темпото, да се научи да рестартира нервната си система, да релаксира.

Има хора, които предпочитат да си направят Аюрведична консултация, където може индивидуално според тяхната конструкция и дисбаланс да се определи правилния начин на хранене, физическа активност и начин на живот. При здравословни проблеми се назначават и съответни процедури за детоксикации, масажи, терапии или много мощни Аюрведични продукти. Но това естествено не е задължително, то е в помощ и допълнение към останалия процес.

Как по-лесно може да се преодолее началното стъписване в желаещи да практикуват, които за първи път идват в залата?

Когато човек за първи път влезе в Център „Нирвана плюс“, обикновено още от вратата бива очарован от приятната, уютна обстановка. Залата е с невероятна панорамна гледка към планината. А вътре се носят звуците на тиха медитативна музика и аромата на свещи. Още с прекрачването на прага попадаш в един друг свят, на хармония и спокойствие, далече от натовареното и динамично ежедневие. Тук си като в една защитена среда, където ти позволява да се отпуснеш и потънеш в себе си.

Каква е реалната полза от Йога и различните други алтернативни методи за лечение и терапии?

Йога не е терапия, Йога е за да не стигаш до терапия. Тя е профилактика на здравето, която по един лек и приятен начин стимулира естествения процес на самовъзстановяване.

Ако човек има здравословни проблеми е препоръчително да си направи диагностика с Биоскенер или Пулсова диагностика, за да се види от къде идва причината на проблема. Терапията може да бъде на физическо ниво, като – масаж, Су-Джок терапия, процедури с Йонен детоксикатор,  Аюрведични продукти или на психоемоционално, като – Рейки, терапия с Цветните есенции на д-р Бах, Хомеопатия или Регресионна терапия. Ако човек има сериозни здравословни проблеми съответно трябва да бъде насочен към специалист. Ние сме направили един затворен цикъл от диагностика, профилактика, детоксикация и различни видове терапии, за да може да се въздейства на всички нива стимулирайки процеса на самовъзстановяване.

За повече информация: Бизнес сградата срещу Общината, ет.5 и на тел.0893675501

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close