Седмицата

Код „червено” за българското животновъдство

jivotniМинистърът на земеделието и храните проф. Димитър  Греков и тримата заместник-министри се срещнаха с представители на развъдните организации. Заседанието се проведе в хотел „Ела”, к.к Боровец по инициатива на Националният съвет по генетични ресурси. По време на четиричасовия форум бяха обсъдени трудностите и отговорностите пред селекцията в България, както и бъдещото развитие на това направление.

Специалистите представиха на  министъра своите идеи за развитие на развъдната дейност и  проблемите в животновъдството. Едно от основните им искания е да имат свои представители в Консултативния съвет по животновъдство и в работните групи по Програмата за развитие на селските райони. На срещата беше поискана и промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност за процедурата за идентификация на животните.

            Министър Греков съобщи, че развъдните организации ще бъдат включени в работната група, договорена с министъра на земеделието, храните и животновъдството на Турция Мехмет Екер на среща в Рим. Тя ще решава въпроси от взаимен интерес, сред които износът на живи животни, месо и карантинен граничен контрол. Един от основните изводи, който се наложи е, че трябва да се запази подпомагането на развъдната дейност и то да обхване и фермерите, които се занимават с нея.

Министърът и екипът му изразиха своята готовност за диалог с браншовите организации и да се търси съвместно решение на проблемите. От близо 40 развъдни стопанства в страната, 2/3 от тях присъстваха на проведената среща.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close