Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Кога ще се обърне внимание на площада?

“Самоков 365”

Всичко тече, всичко се променя – понякога за добро, понякога не съвсем. Същото е и с ремонтите. В Самоков през последните няколко години се чувства визуална промяна, по програми бяха санирани доста блокове и многофамилни къщи, появиха се нови места за отдих, облагородиха се площадки и зелени площи, поставиха се нови пейки, възобновиха се тротоари. Вярно на места плочките хлътнаха, други бяха изровени, но все пак бавно и полека се променя обликът на града.

На няколко етапа се реконструира централна градска част. Зоната около Чадър чешма и автогарата беше обновена преди време, около Козела и Джамията – също, премахнати бяха незаконните постройки, цялото пространство придоби нов облик. В момента се благоустроява Ларгото.

Някак встрани обаче остава площад „Захарий Зограф”. Той прилича на басейн, облицован с бетонни плочки. И макар на него да са разположени различни рампи за стрийт спорт, да се поставят големи кашпи с цветя през пролетта, а зимата ледена площадка, той си остава едно празно бетоново пространство. Много труд трябва да бъде положен да се смени цялостният му вид  и да заприлича на истински централен площад. Особено атрактивно е преминаването по него през зимните месеци или когато вали. Той се превръща в същинска ледена пързалка, на която скоростта на падане зависи от реакцията на съответния човек. Самият площад изобщо не е съобразен с условията на един планински град като нашия, в който поне половината от годината е зима. Необходимо е той да бъде включен в следващ етап на реконструкция и като част от обновяването на визията на центъра на града. За момента обаче той остава по познатия начин. Единствено ще бъде премахната едната рампа за инвалиди, тъй като не отговаря  на изискванията. Кметът Георгиев за момента не се наема със задачата за обновяване на площада, тъй като там ще са нужни значително повече усилия и време.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close