Култура

Когато библиотекарят нарисува картина, а децата са цветовете в нея!

biblioteka 1.10Зоя Станкова

Детският отдел на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” в 4 квартал отбеляза Деня на музиката и поезията – 1 октомври, заедно с малчуганите от 2 „г” клас на НУ „Станислав Доспевски” с класни ръководители: Светла Зографска и Илияна Атанасова.

„Достатъчно е да обичаш словото и музиката, за да е празник” бяха част от думите, с които Марлена Станоева приветства децата в детската библиотека по повод 1 октомври.

Любопитните погледи на децата отпиваха на глътки, без да си поемат дъх словата на библиотекарката, която им разказа с много чувство за това как трябва да ценят родния град, за хубавите думи, за тежките думи, за първата печатарска машина и за първото българско списание, за историческата памет, самоковските творци и имената, които трябва да се знаят.

Децата научиха името на най-старата поетеса от Самоков – Слава Щиплиева, имената на Славчо Ангелов, на Иван Ненов и книжката му за деца „Гора вълшебница”, на Василка Войнова, на Хрим Христовски, както бе отбелязано „човек, направил много за града”, на Христо Христов, който „съчетава музиката и поезията” и прочие.

И всичко беше един приказен разказ за хората и делата, за думите… Но  в интерес на истината не мисля, че е необходим празник, за да имаш повод да прегърнеш учениците с думи и да изпълниш погледите им със знание – нещо, което служителите на Общинска библиотека правят повече от успешно!

И, ако Марлена Станоева нарисува картината, то децата я изпълниха с цветове, изпявайки две песнички и рецитирайки стихове от „Гора вълшебница” от Слава Щиплиева и Пенка Тимчева. Малчуганите от НУ „Станислав Доспевски” посветиха празника и на 75-годишнината от създаването на училището, чието честване скоро предстои.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close