Култура

Когато авторът играе книгата си… за децата!

11420110_10153378302314375_1547722472_o  Зоя Станкова

Детската писателка Весела Фламбурари превърна един обикновен ден в читалнята на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” в     необикновена приказка за малките си почитатели, като представи книгата си „Мина, магиите и бялата стъкленица”.
Съвременната детска писателка е завършила актьорство майсторство за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и история и теория на световната култура в Софийския университет. За даден период е била водеща в национален ефир на свое детско предаване, а също така и автор на две поредици от сценариите на „Лека нощ, деца”. Автор на немалко книги за деца и юноши.
През 2010 получава националната награда за детска литература „Петя Караколева“ за книгата си „Приказки за театър“, а година по-късно е удостоена с националната награда за детско книгоиздаване „Константин Константинов“ в категория „Автор“.
Пред малките си почитатели, Весела Фламбурари разигра един малък спектакъл, как е искала да стане магьосница, а заедно с малчуганите, които също включи в своята приказка, премина през вълшебната гора, през бой с петглава ламя и пристигна в къщичката на Кастинг Кастано. Къщичка, в която започна да вижда приказка във всички предмети.
Фламбурари подари на малките гости на библиотеката незабравими моменти, много смях и емоции, които дълго ще владеят мислите и сърцата на читателите.
Катрин Иванова от организаторите на кампанията „Забавното лятно четене” удостои Весела Фламбурари със значка за посланик на кампанията, а наред с нея значка получи и Теодора Станоева, която през изминалата година взе приза за „Най-четящо дете”. Като тук хубаво е да припомним, че Самоков стана и „Най-четящ град” за 2014 година и именно по този повод в деня на гостуването на Фламбурари в Самоков бе открита и тазгодишната кампания на „Забавното лятно четене”.
Мария – главен редактор на сайта „Аз, детето”, показа на малчуганите как да попълват читателския си онлайн дневник, говори си с децата за любимите им книжки и автори.
За всички деца имаше подаръци, подготвени от кампанията „Забавното лятно четене” и нейните партньори.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close