ОбществоРегионални

Ковит и Ковитка сред спряганите имена за щъркеловата двойка в Драгушиново

Самоков 365

По време на VII Международно преброяване на белия щъркел (2014 – 2015 г.), което в България се координираше от БДЗП в партньорство с ИАОС, бяха установени общо 6981 щъркелови гнезда, от които 5825 бяха заети от размножаващи се двойки. Най-много заети гнезда бяха регистрирани в областите Пловдив, Хасково и София, като общината с най-много активни щъркелови гнезда е община Самоков (198 гнезда), следвана от община Петрич (188 гнезда) и община Тунджа (154 гнезда).


Населеното място с най-много щъркелови гнезда в България е село Драгушиново, в което бяха регистрирани общо 51 гнезда, от които 44 активни. „Това ни провокира, в рамките на проект „Живот за птиците“, който се изпълнява от ЧЕЗ Разпределение България в партньорство с БДЗП, именно тук да изберем да поставим камера за наблюдение” – споделиха от „Българско дружество за защита на птиците” /БДЗП/. С помощта на камерата всеки има възможност по безопасен начин и отблизо да наблюдава живота на щъркелово семейство.

Това е един от подходите за обстойно проучване на ежедневните навици на птиците. Проучването ще помогне за набелязване на конкретни мерки и стъпки, които биха били полезни за птиците и на по-късен етап приложени от двете дружества. Освен чисто информационен ефект, камерата има и ценна стойност за науката, тъй като благодарение на нея, ние можем да научим повече за различни характеристики от живота на щъркелите – кога пристигат по време на пролетна миграция, какво им е поведението по време на размножаване, какъв е гнездовия успех, кога малките напускат гнездото и т.н. Освен това може да се реагира мигновено при наличие на евентуална заплаха за птиците.

„Тъй като много хора се радват и наблюдават всекидневно семейството щъркели, ние от БДЗП решихме да проведем серия от конкурси. Първият етап е да намерим най-подходящите имена на двойката. Всеки е свободен да даде своето предложение, като за победителя ще има специална награда. Това е част от информационната кампания за опазване на белия щъркел в България, която е една от ключовите дейности в проект „Живот за птиците“” – информираха още от дружеството.

В предизвикателството „Стани кръстник на двойката щъркели от село Драгушиново“ само за три дни са събрани 42 предложения за имена на птиците от двойката, която се наблюдава 24 часа в денонощието, благодарение на поставената уеб камера. Имената са разнообразни, от актуалните в момента Ковит и Ковитка, минем през класическите Силян и Сирма, провокирани от приказката „Силян Щърка“, до космическите Андромеда и Персей. Най-честите предложенията за имена на щъркелите са вариации около името на село Драгушиново, обитавано от семейството бели щъркели. Имаше и по-екзотични като „Майсторът и Маргарита” от едноименния филм, Дамяна и Козма, Ромео и Жулиета, Драго и Гушка и др. Изборът ще бъде извършен въз основа на гласуване от страна на аудиторията във Facebook и YouTube канала, където се наблюдават щъркелите. Гласуването е анонимно в анкета, в която са видими само 42-те предложения за имена.

Предстои да бъде обявен изборът на публиката и кръстникът на щъркелите, който ще спечели тематични награди – тефтер, тениска и шапка с бял щъркел. Предвидени са конкурси за най-атрактивен кадър от камерата, а след излюпването на малките, което се очаква в началото на май ще има и конкурс за имена на малките щъркелчета.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close