Седмицата

КНСБ черпи добри идеи от швейцарската UNIA в съвместна работа по проект

knsbАнелия Балабанова

В рамките на три дни – от 3 до 5 септември включително, беше представен българо-швейцарски проект, изпълняван чрез  „Фонд за партньорство и експертна помощ”  по  линия на КНСБ. „Участието във форума не се оказа само харчене на пари, а имаше реална полза от него. Бяхме около 70-80 човека, колеги от цяла България. Освен общински координатори на срещата присъстваха експерти и представители на конфедерации” – коментира самоковският координатор на синдикалната организация Зорница Кацарска, която беше и единственият представител от София област на форума.

Той се проведе в конгресния център на КНСБ и открит от вицепрезидента на конфедерацията Пламен Нанков в присъствието на Ина Атанасова – мениджър на проекта и главните експерти на КНСБ Румяна Илиева и Тодор Капитанов.

Партньор на КНСБ в проекта „Синдикално сътрудничество за устойчиво социално-икономическо развитие” е швейцарският синдикат UNIA, който е най-големият синдикат в частния сектор в Швейцария. Създаден е преди 10 години от сливането на няколко федерации, обединяващи няколко сфери – индустрия, стопанска дейност, услуги, строителство, търговия, транспорт и хранително-вкусова промишленост. През последните години UNIA има сериозни успехи в привличането на нови членове и организирането на кампании.

Присъстващите негови представители Хансуели Шайдегер – национален секретар, Паскал Пфистер – ръководител на групата на регионалните организатори на UNIA и Катя Зайнер – експерт водене на кампании и комуникации споделиха ценен опит и обмениха идеи със своите български колеги. Най-същественото, което беше очертано е, че швейцарската социална действителност  дава възможност да планират във времето средата, в която живеят и им дава спокойствие. В България все още има какво да се направи в тази посока, а подобни инициативи са от изключителна полза с оглед на сверяването на часовника къде се намираме и пренасяне на добри практики на нашата територия

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close