Общество

Книги и за българската общност в Ларнака

 

12873476_843629852430238_495954500_oСтела Илиева e автор на съвременна българска литература. За да представи културния образ на българите днес, Стела активно участва и в обществения, културен живот с креативни и иновативни идеи.

Признава, че има идея за абсолютно нов, и до момента неосъществяван у нас, литературен проект, но подготовката по реализицията би отнела между една и две години работа, съвместно с други автори.

Особено внимание заслужават реализираните до момента инициативи, а именно „България чете книги от български автори” и „Книги без граници”.Чрез инициативата „България чете книги от български автори”  през август 2015 г. са дарени 22 книги на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” – Самоков.

Нестандартните идеи на авторката раждат и още един, много различен и нетрадиционен литературен проект – инициативата „Книги без граници”, чрез която книги на български автори  ще прелетят планини, ще прекосят непознати земи, ще преплуват морета и океани, за да докажат, че талантът няма граници.
Идеята на проекта е популяризиране имена на съвременни български автори и разширяване на читателската аудитория. Книгите от български автори ще са разположение в средища на културата с цел българските общности да имат възможност да ги ползват на библиотечен принцип.

Пилотният проект на тази инициатива стартира през 2015 година в Българско неделно училище „Свети Иван Рилски“, Кеймбридж, Великобритания, където благодарение на инициативата има над 40 български заглавия.

Следващата спирка от безграничното пътуване, на книгите, е Българско училище „Родна стряха”, Ларнака, Кипър. Българската общност там ще има възможност да разгърне страниците на 22 български заглавия.

Стела Илиева споделя, че интересът към инициативата е изключително голям и от страна на българите, живеещи извън България и от страна на авторите, за което им благодари.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close