Култура

Книгите са море от безкрайност, а библиотеката – пристан

Зоя Станкова

biblioteka2

Да поискаш отново да станеш дете. Това желание събужда успешно във порастналите деца екипът на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”, чиито ваканционни дни, независимо от сезона, са преизпълнени с емоции, усмивки, цветове, творчество и големи дози въображение. А, какво по-прекрасно от това да пречупиш реалния свят през въображението си и да го промениш, да го моделираш, да го „изкривиш” по своему?!

Дните са букви. Месеците – редове. Времето в библиотеката е спрял часовник, на произволна буква от азбуката – моята любима, твоята. Книгите са море от безкрайност, досущ като обърнато с главата на долу небе, а библиотеката е пристан, в който птиците топят криле в морето, а рибите закусват с облаци. Защо пък не? В книжните светове всичко невъзможно е възможност!

biblioteka

Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” – Самоков за поредна година уважи лятната ваканция на най-крехките си читатели, като им даде възможност всекидневно да бъдат част от голямото библиотечно семейство и отново им разкри ползата от библиотеката, богатството от четенето, ценността на книгите.

През двата летни месеца, в които протече инициативата „Ваканция в библиотеката”, малчуганите имаха възможност да се потапят в най-различни моменти и светове, изградени от куп малки или големи чудатости, нови знания, цветни мечти и купища въображение, пуснато да лети волно около тях.

Децата рисуваха любими приказни герои. Четяха книжки. Направиха си разходки из Космоса, също разходка по върховете на дърветата, където срещнаха чудни птици, познати и непознати. „Отскочиха” до Египет, набързо. Опознаха Родината в картини и въпроси. Имаха близка среща с жираф, който сами изработиха. С много рибки, но не на дъното на река, море или океан, а в дълбините на библиотеката. Съживаха любими приказни герои във фигурки от пластелин. Направиха свой куклен театър, който не само изрази творчеството на децата, но и донесе със себе си усмивки, нов живот за куклите и показване на децата, че играта в действителност може да е в пъти по-сладка от компютъра, телефона, таблета. Обогатиха екологичното си образование. Още, децата танцуваха зумба танци на обновената през отминалата година тераса на Детския отдел на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”, отдадоха се на множество игри и фантазии. Готвиха, създавайки творби от храните, с които разполагат. И куп други забавления и поводи за щастие огряваха дните им в Детския отдел и филиалите в IV квартал и в „Самоково”.

Направиха своето място, изградиха своите идеали и украсиха с мечтите си стените около рафтовете с книги.

Служителите на книжния дом в града отново доказаха, че работата с децата е богатство, което не просто се притежава, за него се полагат грижи, внимание и огромни количества любов, за да остане то все така безценно в дните ни.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close