ОбществоРегионалниСамоков

Книга вместо картичка за юбилея на Любомир Малинов подготвиха приятели

Анна Манова

Започвайки този текст в съзнанието ми някак неочаквано зазвучава песента на Георги Христов – „Нямам нужда от много приятели”.  И това е истина, на човек му стигат двама – трима, но такива, които да преобърнат света за теб и ти да си готов на същото за тях. Онези истинските, стойностните приятели, в присъствието на които да няма фалш и лицемерие, да можеш да си „изсипеш” сърцето и душата,  да си кажете болките и тъгите, да помълчите заедно. И един живот да не ви стига да споделяте идеи, виждания, мечти. Да си им ценен всеки момент, независимо дали успявате да се виждате всеки ден или ви делят километри, грижи и житейски перипетии.

За своите приятели Любомир Малинов е режисьор, литератор, духовен водач, учител, но най-вече голям приятел. По повод навършването на неговия 80-годишен юбилей /16 май 2020 г./ те му подготвиха изненада и вместо картичка с благопожелания му поднесоха книга „С обич!” Това издание е необичайно, както необичайни и нестандартни са животът и творческата дейност на главното действащо лице в нея Любомир Малинов – познатият самоковски режисьор, личност с висока ерудиция, със силно развит усет към детайла и завършен професионалист. Той се откроява ярко не само като режисьор, но и като артист, ценител на изкуството, учител, публицист. През годините е оставил трайна следа чрез творческия си усет, поставил над 30 пиеси в Добрич, където работи 17 години. Той е част от историята на читалищния театър в града. Носител е на национални награди за режисура и на златния почетен знак на Община Самоков. Човек, чужд на лицемерието и празнословието и до болка откровен в изкуството и литературата. Личност, с която общуването е като подарък. А възприятието за изкуство не е самоцел, а висша житейска мисия.

В книгата приятелите събират всичко онова, което не успяват да му кажат, за това колко им е ценен и за благодарността, че споделят един живот заедно. Тя тематично е разделена на две части, но само условно, защото всичко в нея е една обща идея. Първата част са лични размисли по различни теми, а втората включва публикации, в които е отразена неговата творческа дейност.  Книгата е нишка през годините на един човешки живот, докоснал и променил доста от действащите лица в нея. Част от тях са били запленени от литературното майсторство, познания и богатия речник на Любомир Малинов, други са успели да застанат под прожекторите на читалищната сцена и за някои от тях тя е била трамплин към голямото изкуство. Тази книга е едно лично споделяне, откровение и признателност от страна на всички приятели към таланта и човека Малинов. Самият той сподели, че рядко остава без думи, но този път е точно такъв. Празникът бе съпроводен с торта и много пожелания, надписани върху книгата. Малинов не успя да скрие радостта си от приятелската подкрепа и от приятните  изненади. И не на последно място да получи най-стойностната оценка – да се видиш през очите на всички, които те ценят и обичат.

Само ден след празника си Любомир Малинов бе поканен от кмета Георгиев в сградата на Общината, за да му поднесе лично своя поздравителен адрес, плакет и книгата „Чамкория“.

„Яростен противник съм на празнуването на тази дата. Не съм очаквал. Моите приятели ме изненадаха,след това получих тази покана. Искам да кажа едно: Благодаря!“, сподели Малинов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close