Култура

Книгата “Дъщерите на огъня” пое по своя път

зинаида  Зоя Станкова
„Написах тази книга, защото ми се иска да сме нещо повече от това, което сме. Написах я, за да направим заедно исторически поклон към Жената и към древните мистерии и знания, свързани с култа към Земята и към природата. Поклон към Жената, която инстинктивно знае как да хармонизира живота с природните закони”- пише на корицата самата авторка на романа Зинаида Хаджимитова.
„Дъщерите на огъня” е първият роман и трета поред книга на Зинаида Хаджимитова – „С цвят на розово мартини” и „Приказки за живота” са другите две книги с разкази. Йонета Стефанова откри вечерта като приветства гостите и авторката с добре дошли. Режисьорът Любомир Малинов представи романа. Той започна с това, че за другите две книги му е било по-лесно да говори. „Дъщерите на огъня” е една нестандартна книга, за която не може да се говори, като за онази литература, която залива библиотечните рафтове и книжарниците” – каза той. След което запозна гостите с нестинарството – като интересен феномен, въпреки че съществува от векове, като древен мистичен ритуал, който вълнува и до днес като тема българското изкуство. Разказа за това, което споделят самите нестинарки за състоянието, в което изпадат, за транса им, за магиите по нашите земи. А самата тема на романа, режисьорът определи като трудна, сложна, предизвикателна.
Зинаида Хаджимитова успешно е изваяла в образите си три различни български характера със сложни съдби – три жени с души на нестинарки, които в нашето време отключват мистичните сили на рода си.
В романа се преплита сложното взаимоотношение между реалност и съновидения, което към днешна дата е много характерно в съвременната литература. И в новата си литературна „рожба” Зинаида Хаджимитова запазва своята основна тема за доброто и злото, за борбата между тях. В романа има няколко молитви и български песни, които на свой ред докосват написаното и до темата за националната идея.
В тази книга повече от всякъде другаде Зина е поет – истински поет в прозата – каза Любомир Малинов.
Христо Христов – един от първите читатели на романа сподели, че за него през изминалата година има две чудеса – две книги, едната от които е „Дъщерите на огъня” и обобщи, че „Книгата е национално явление”.
Иван Ненов, един от първите докоснали се до магията на книгата, сподели , че я е прочел на един дъх, въпреки, че в предговора си Божидар Томов пише, че книгата не може да се чете бързо и не трябва.
Димитър Слатински поднесе икона на Зинаида и се изказа ласкаво за творчеството й. Зинаида Хаджимитова каза, че тази вечер, при срещата с читателите е действителното раждане на книгата „Дъщерите на огъня”, а не когато я е завършила или когато я е взела от печат. И наистина всяка творба вижда своя лъч светлина точно в очите на хората, започва своя самостоятелен път от ръцете им.
Зинаида Хаджимитова събира в кратките си думи цялото любопитство, което подтиква хората да се докоснат до словото й: „Три жени. 14 век. Една трагична любов. Една магия. Една клетва.”.
Романът завършва със смърт и с много надежда. В него има и роман в романа, който пише една от героините. Има два края и два епилога. И три молитви подарени й от Любомир Малинов. В книгата всеки може да намери част от себе си, от света си, от своите истини. Можем да намерим и отговорите на въпросите, които самата авторка задава: Лесно ли е да си жена – сега, някога и после? Живее ли се с магията на времето и можем ли да се докоснем до нея? Отговорни ли сме за родовото минало и можем ли да „пренапишем” случилото се? Готови ли сме да се срещнем със страховете си и да ги неутрализираме, за да станем такива, каквито трябва да бъдем – жени силни, щастливи и смели?
В края на приятната вечер чухме артистичния прочит на откъси от книгата, на молитвите. Зинаида Хаджимитова изказа специална благодарност към Любомир Малинов и отправи своето послание към всички: „В шепата на вашата душа да има повече зрънца истинска любов!”.
„ Обичам те, Земя! Благодаря ти за всичко, което си ми дала и ми даваш! Аз зная, че ти е тежко и настъпи моето време да ти помогна. Изпращам ти своята енергия и кристалните лъчи на Любовта от моето сърце. Тези лъчи изглеждат крехки, но нищо не може да се сравни с мощта на Любовта в Човешкото сърце. Знам, че милиони хора по света ти изпращат своята енергия и любов, за да те подкрепят. Обичам те Земя! Благодаря ти! Бог да те закриля и пази, наша прекрасна планета Гея, наш син скъпоценен камък! Амин!”

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close