ОбществоРегионалниСамоков

Кметът на Самоков участва в заседание за актуализиране и промяна на Стратегията по децентрализация

„Самоков 365”

Кметът Владимир Георгиев взе участие в заседанието на Съвета по децентрализация, като член на УС на НСОРБ. Съветът проведе заседание в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, след прекъсване от 5 години и 7 месеца. На заседанието присъстваха министър Петя Аврамова, зам. – министър Николай Нанков, членове на Съвета от отделните министерства и областни администрации и представители на УС на НСОРБ.

Представител на Секретариата на Съвета по децентрализация направи доклад за дейността му до момента, като посочи изпълнените мерки по Стратегията за децентрализация. От страна на Националното сдружение, зам.- председателите Донка Михайлова, кмет на община Троян и  Хасан Азис, кмет на община Кърджали  представиха позицията на местната власт, за назрялата необходимост от изпълнение на мерките по децентрализация, както и конкретни предложения, които да залегнат в Стратегията и Програмата по децентрализация до 2025 година. Чрез становището, представителите на местната власт подчертаха, че реално стъпките по децентрализация са спрели през 2016 г. А реално именно кметовете и администрациите са тези, които са най-близко до проблемите на дадена община и имат най-ясна представа за нуждите. Ето защо е изключително важно да се предприемат стъпки и да се предоставят повече правомощия на местната власт, не само по отношение на финансите и разпределянето им, но и по отношение на административното управление.

Според кметовете трябва да се подготви краткосрочна и дългосрочна програма. Взе се решение да се назначи работна комисия в която да има и кметове, която комисия да разработи в срок до 30 октомври Програма за децентрализация до 2025 г., както и да актуализира Стратегията по децентрализация. Кметовете настояха това да стане преди приемането на републиканския бюджет, за да може част от мерките на Стратегията да залегнат в него.

Изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева използва форума, като изнесе доклад за отражението на Ковид пандемията върху финансите на общините. Съобразно данните от доклада, от Сдружението поискаха изработване на механизъм за компенсиране на общините за по-малкото приходи и направените разходи по преодоляване на последствията от епидемията и извънредното положение. За целта се предвижда насрочване на среща с финансовия министър за обсъждане на възможностите за подпомагане на общините, което да залегне в бюджет 2021.

По-дългосрочните мерки в Програмата за децентрализация ще обхващат развитието на собствената сфера на дейност на местното самоуправление; развитие на устойчива приходна база на общините; разширяване възможностите на общините за стимулиране на местното икономическо развитие и др. Сдружението предложи да се обсъдят нормативни промени, които да гарантират активната роля на Съвета по децентрализация като двигател и координатор на процеса на децентрализация в България.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close