Регионални

Кметът на Клисура Симонова: „Искам да се реши проблемът с водата по законов ред”

Анна Манова

14194350_10207582219454661_47622522_nПроблемите с водата в село Клисура продължават и до днес.  Не е тайна, че през последните около 15 години жителите на селото, наред с кметовете, се борят безуспешно с това неприятно положение.  Получихме поредния сигнал за това, че от чешмите на някои къщи тече мътна вода, негодна за употреба и домакински нужди. Потърсихме за коментар по темата кмета на селото Елена Симонова да обясни до къде се стигнали нещата и има ли надежда клисурци да говорят за този дългогодишен проблем в минало време.

„Както сте запознати проблемите с водата в село Клисура датират от много годни. Самата аз като кмет съм заварила това положение. В момента извършеното водохващане е от реката, самата река носи пясък и наноси. Има методи за пречистване, но явно не достатъчно ефективни на моменти. Водохващането става от два резервоара, като единият е по-чист. Истината е, че тази вода, която чете в част от чешмите не е питейна, тя не се заплаща и в селото няма водомери. Миналата година Община Самоков, заедно с фирма по проект, извършиха сондаж в зоната на единия резервоар. От този момент текат редица срещи и разговори, защото е необходимо закупуването на помпа. По проект сумата за нея възлиза на 12 хил.лв., като от Община Самоков са гласували 20 хил.лв., в която сума е включено и отваряне на партида към ЧЕЗ за захранване на съответната помпа с ток”, обясни Симонова.

През месец юли кметът Симонова, заедно с Община Самоков, която е член на Асоциацията на ВиК общините и Никола Нитов – управител на ВиК София обл. са се срещали два пъти по повод на проблемите с водата в село Клисура. Никола Нитов е запознат с цялата документация, както и с качеството и недостига на вода. Елена Симонова е пуснала и подписка в края на юли в селото относно качеството на водата, в която до момента са се разписали около 70 души, 30 от които са собственици на вили. „Подписката ще приложа заедно с писмо и те ще бъдат адресирани до кмета Георгиев и до Никола Нитов. Искам да се реши проблемът с водата по законов път. От септември очаквам нови срещи, работа на терен и развитие по въпроса с водата на село Клисура”, подчерта Симонова.

Симонова не скри, че се правят опити за саботаж от страна на местни хора, които спират водата, правят импровизирани протести и спънки.

В момента в селото има около 160 души, част от които са собственици на вили в областта. Част от къщите разполагат със собствени хидрофори и помпи. Има и чешми в селото, които са от друго захранване, от където клисурци си набавят питейна вода.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close