Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Кметът на Долни Окол Николай Стойнов: „Милея за селото и искам то да продължава да се развива“

Анна Манова

Николай Стойнов е човекът, който застана на кметската позиция в самоковското село Долни Окол, след почти 60-годишното управление на Данчо Димитров. Тази отговорност не е никак лека, предвид създадения навик в живеещите там да се обръщат по всички битови и належащи проблеми към бай Данчо, както го познават всички. През последните близо две години основната задача на далече по-младия му наследник Стойнов е да покаже на местните, че милее за селото и иска то да се развива и оживява.

Николай Стойнов е роден в София, но неговите родители са от село Долни Окол. Детските му спомени са именно от селото, а днес желанието му е тези на неговото дете също да са от там. Близостта до София му позволява всяка свободна възможност да прекарва сред чистия въздух и красивата природа на родното село.

Той е роден през 1980 година, а трудовият му стаж започва още когато е на 18 години, точно завършил средното си образование. Първата му работа е като шофьор, след това записва висшето си образование „Финанси и кредити” в Международен славянски институт. Това му дава възможността да расте в професията. И в същата фирма, в която е бил шофьор, да започне работа като счетоводител. До 2017 година той активно практикува счетоводство. Следва кратък обрат, в който Николай Стойнов решава да опита да помогне за развитието на с. Долни Окол и сам декларира желанието си за кметския пост. Общинското ръководство приема това негово искане. До този момент по думите му Стойнов не е членувал в партия, но убежденията му са по-скоро със социална насоченост. В момента името му фигурира в листата за общински съветници от квотата на Българската социалистическа партия. А от около четири години е част от сформираният в селото Комитет за възраждане на Долни Окол.

Срещаме се с кметския наместник Николай Стойнов, за да си поговорим за това дали  младите хора намират място в политиката, дали две години са достатъчно време да се докажеш и за това какво е свършено и какво остава.

Г-н Стойнов как един млад човек променя попрището си от счетоводител в софийска фирма в кмет на село Долни Окол?

Желанието си е изцяло мое. Беше импулсивно решение. И колкото и банално да звучи съм воден само и единствено от любовта ми към селото. Роден съм и съм работил в София, но родителите и жена ми са от Долни Окол. Детството ми е преминало там. Всяка свободна минута прекарвам в селото, което е само на 30 км. от столицата. Уважавам предишния кмет бай Данчо, но той е човек на миналото време, а днес животът е динамичен и изисква много компетенции и технологичен напредък. Върнах се в Долни Окол не защото не съм имал работа. С моята професия мога да се реализирам на доста места и то на значително по-високо възнаграждение от сегашното. Желанието ми беше да опитам да възродя селото. Аз бях човекът, който сам взе това решение и го заявих пред общинската администрация. Не съм членувал в партии до сега и не мисля че това от коя партия си определя какво можеш. Аз искам моето село да се развива. Затова от около четири години съм част от създадения Комитет за възраждане на Долни Окол.

Данчо Димитров е един от най-дългогодишните кметове в самоковска община, а може би и в цялата страна. Трудно ли е да се поеме „кормилото”, образно казано, на селото след над половинвековното управление на предходния кмет?

Трудно е от гледна точка на това, че хората са свикнали. Това са близо 60 години на управление, той е кмет от 1959 година.  И когато хората са изградили навик са често негативно настроени към промяната. Имаше моменти на сравняване от страна на местните и изразяване на недоверие в способностите ми и съмнение, че няма да мога да се справям с проблемите в селото както бай Данчо. Отчитам това като голям недостатък като цяло –  не се дава път на по-младите.

Две години не е голям период от време ако един човек иска да реализира доста неща. Видимо обликът на селото се променя и заслугата за това е на основания на местно ниво Комитет за възраждане на Долни Окол. Как е създаден този комитет и каква е неговата цел?

Комитетът е основан преди около четири години. Член съм в него от създаването му. Председател е Стоян Саладинов, който е един от главните му инициатори. В него сме около десет души, които милеят за селото. Няма официална регистрация, ние си го кръстихме така. Не взимаме пари от никъде, всичко е от наши лични средства и труд. Когато поех длъжността на кметски наместник много от жителите на селото се отзоваха с труд. Организираме за различни дейности доброволни бригади и успяваме да се съберем по 30-40 души. Едно от последните направени по този начин неща е пикник зона, която се намира в местността „Мечката”, на 2 км. над селото. Там има чешма и се стига по асфалтиран път. Идеята я имаме от доста време, сега успяхме да я реализираме. Направихме масивен навес, пейки и барбекю. Започнахме в началото на юни и август бяхме готови. Мястото е обширно и хората го избират за да се разходят и отпочинат сред природата.

Отново на доброволни начала бе направен и параклис над селото миналата година. Друго, което прави впечатление е добрият вид на центъра, детската площадка. Посещават ли се тези места от местните? И успяват ли да се опазят?

Да, така беше направен параклисът в местността „Вирковица”. Осветихме го миналата година на Голяма Богородица, 15 август. Тази година пак на този ден дадохме курбан, събраха се много жители и гости. Направихме и детска площадка на центъра. Това, което ме радва е, че през седмицата на нея играят над 20 деца от всякакви възрасти, а през почивните дни стават и повече. Преди години като се минеше през центъра това не можеше да бъде видяно. Самите деца върнаха повече от хората отново на село. Отзивите като цяло са, че селото е променено, това естествено не става без подкрепа от страна на общинското ръководство.

Наскоро имаше проблеми по отношение на пътя по посока на Долни Окол и пътуващите недоволстваха. Разрешен ли е този проблем? И от какво беше провокиран?

Причината бе ремонт на едно свлачище, което беше на четвъртокласната пътна мрежа Окол – София. Проблемът е от 2011 г., беше пропаднало едно от пътните платна и движението се извършваше само в едното платно. Беше доста опасно и е истински късмет, че не е станало някакво произшествие. Пътят беше затворен за по-малко от месец и сега е възстановен. Това стана благодарение на Министерството на регионалното развитие и Община Самоков.

Обикновено в селата основен проблем е липсата на вода, проблемите с водопровода, лошата инфраструктура. Успяхте ли да облекчите живота на местните в тази насока?

Подмени се един проблемен участък от водопровода, като има още за ремонт. Направихме тротоари в централната част. Асфалтирани бяха няколко улици. Сега изкърпваме някои участъци към гробищния парк, защото имаше големи дупки.  Направихме едно укрепване на един скат, който минава под реката. Много от собствениците на имоти в тази част бяха подали жалби, че се подкопават имотите им и се свлича. Укрепихме реката. Задачите се редят една след друга.

Какво Ви дава мотивация за работа? И какво не успяхте да довършите?

Аз не съм от хората, които се впечатляват от това кой какво казал. Опитвам се да не обръщам внимание на негативите. Истината е, че има такива хора, че каквото й да направиш те винаги ще са недоволни. Но когато следваш своя път и целите си, не отговаряш на негативното с негативно и не влизаш в конфликти нещата се нареждат. Мотивират те да покажеш какво всъщност можеш. Използвам труда като личен пример. Щастлив съм, че миналата година спечелих проект по ПУДОС за кът за отдих – беседка, която направихме в градинката срещу кметството.

С Комитета по възраждане на село Долни Окол имаме доста идеи. И независимо дали съм на тази позиция или не, ние ще продължаваме. Искаме да озеленим около детската площадка. В момента се работи по проекта. Искаме да възобновим магазина на центъра, който не работи от години. Имаме едно малко магазинче и то снабдява населението с продукти от първа необходимост и работи само няколко часа на ден.

Село Долни Окол не е сред големите села по брой на жители, което означава, че на местните им се отнема правото да гласуват за кмет, а ще бъде назначен кметски наместник. Колко са жителите на Долни Окол в момента и какви са Вашите очаквания от предстоящите избори тази есен?

В момента в селото по настоящ и постоянен адрес има около 160 жители. Но през почивните дни и особено лятото броят им достига над 300 души. Близостта на селото до София го прави със статут на вилна зона. Смятам, че определената граница от 350 души за малко населено място е доста голяма. Дали ще бъде кмет или кметски наместник за мен разликата е минимална. Задълженията са едни и същи. Единият е избираем, а другият е назначаем.  Надявам се това, което съм направил до сега ще се продължи независимо дали ще съм аз или не. Искам ако има възможност да довърша. Селото има доста неща, които могат да се направят и подобрят, особено от инфраструктурна гледна точка.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close