ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Кметът на Бели Искър Благовест Бичаков: Решил съм да се заема с темите за стената на язовира и високата цена на водата

Анна Манова

Периодично темата за стената на язовир Бели Искър става обект на дискусии от страна на различните институции. Може да се каже, че през последните години не е излизала от актуалност. А през последните месеци още по-рязко ескалира интересът поради факта, че перничани се оказаха във воден режим заради липсата на вода в язовир Студена. Правителството взе решение, че водата от язовир Бели Искър към София, по Рилския водопровод, минавайки през ВЕЦ-овете „Бели Искър“ и „Мала Църква“ да достигне до Мало Бучино. Отпускат се милиони от държавата за изграждане на трасе до Перник и язовир Студена. Язовир Бели Искър захранва също ¼ от столицата с питейна вода. На фона на всичко това цената на водата в Самоков се завиши двойно, като от 1 януари достигна 2,64 лв. за кубик.

Потърсихме за коментар кмета на Бели Искър Благовест Бичаков, който в началото на седмицата беше на оглед за състоянието на язовирната стена заедно с инженер Манол Иванов, мениджър отдел „Външно водоснабдяване“ и отговарящ за язовир Бели Искър. До какви констатации и изводи достигнаха, какви мерки са наложителни да бъдат взети, разговаряме с Благовест Бичаков.

Г-н Бичаков, в началото на тази седмицата имахте възможността да посетите язовирната стена и да се запознаете от първо лице с нейното състояние. Какво констатирахте?

В началото на месеца заедно с инж. Манол Иванов, който отговаря за язовира, посетихме стената. Обсъдихме всички актуални теми  и какви са вариантите за водоснабдяване за Перник. Не съм експерт, но държах с очите си да видя какво е състоянието на язовирната стена. Това, което успях да видя откъм въздушната страна е, че в момента няма течове, а капацитетът му е някъде около 60%. Като специалист инж. Иванов ми обясни, че и в момента може да се пусне вода към Перник без да се налага увеличаване на нивото на язовира. Лично мен това ме успокоява, предвид всичко, което се изговори и изписа по темата.

Има ли нужда от спешен ремонт на стената?

Определено язовирната стена има нужда от ремонт, защото тя е изключително стара. До скоро се водеха дискусии, кой стопанисва стената. За нея отговаря областната управа на София област. Инж. Иванов ми поясни, че пари за ремонт има. И съвсем логично зададох въпроса защо тогава не са предприети действия до сега. Той не успя да ми даде конкретен отговор, най-вероятно защото не е в неговата компетенция. Надявам се тази година през лятото да стартира дългоочакваният ремонт. Не видях нищо притеснително – течове или пукнатини по стената. Иска ми се този въпрос да бъде решен от компетентни лица. Разговарял съм с местни хора, които споделят, че в язовира се вливат много притоци и не е необходимо да се увеличава нивото му,  за да бъде захранен Перник.

В началото на годината имаше земетресение, с епицентър в. Мусала. Имаше коментари, че е възможно то да е повлияло и компрометирало стената.

Относно мнението, че не е направена да издържа на земетресения, инж. Иванов ми обясни, че по време на строенето й нормите са били едни. Сега са съвсем други. Да, в момента не е в нормите. Земетресението беше силно. Направени са няколко проверки непосредствено след него. Разполагам с доклад, изготвен от Софийска вода, в който пише, че няма никакви видими отклонения по короната на язовира.

Какво е Вашето мнение по отношение на завишаването на цената на водата?

Хората от селото бяха много гневни в изказванията си относно цената на водата. Някои от тях си спомняха за издаден царски указ, с който местните са били освободени да плащат вода. Но времената вече са други. Цената на водата е висока. В Бели Искър специално има много загуби, от двете страни на селото има малки поточета. Ние изцяло сме заобиколени от вода и се налага да плащаме двойна цена в сравнение с други населени места в страната. Няма ясна програма и отговор какви са печалбите на ВиК дружеството, какви са приходите за година. И съответно инвестициите. Инж. Иванов ми каза че се работи изцяло на загуба. Това много ме изненада. Всеки прехвърля вината на някой друг, или както се казва споделената отговорност е ничия отговорност. В крайна сметка съм решил да се захвана с темата. Ние плащаме вода, но нямаме канализация. Сменен е част от водопровода. Инвестицията не виждам каква е. ВИК София област като търговско дружество определят цената на водата. Не можеш да взимаш пари от някого и да не даваш отчет. Ако решим да не плащаме вода всички в Бели Искър? Какво ще стане тогава  ако се вдигнем 600 души? Не е нормално едно частно дружество да манипулира стотици хора. Но за да постигнем резултат трябва да сме единни.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close