ОбществоРегионалниСамоков

Кметът и жителите на Гуцал плануват облагородяване на района около езерото

Анна Манова

Облагородяване на района около красивото езеро в село Гуцал планират кметът на малкото населено място Ангел Христов, жителите на селото и собствениците на вили.

Гуцал е едно от седемте села в самоковско, които в началото на годината кандидатстват със свой проект по ПУДООС към Министерство на околната среда и водите за облагородяване на зоната за отдик около карстовото езеро. Но проектът не е одобрен за финансиране.

До момента това, което е направено в района е да бъдат асфалтирани улиците и по този начин да се подобри инфраструктурната мрежа в селото. А районът около езерото да е една идея по-хубав и приветлив.

„С това няма да приключат дейностите и в близко бъдеще ще продължим с подобряването на една от природните и туристически забележителности на село Гуцал. Доста неща имаме като идеи и желание, но за реализирането им се изискват средства, време и желание. Искаме с местните жители, собствениците на вили и чужденците да облагородим района около езерото и то да стане още по-приятно кътче за отдих, да се оформи като един малък парк. Каквото можем ще направим с доброволчески труд и средства, разчитаме също на помощ от страна на Община Самоков“, подчерта кметът на Гуцал Ангел Христов.

В плана на доброволците за облагородяване влиза да се направи подпорната стена, нови пейки, беседка, чешма и кошчета. И това е една от поредните идеи, които са в процес на реализиране в село Гуцал, след като в края на май бе направено френско игрище за петанк в двора на бившото училище. Планира се в скоро време и турнир. А през изминалите почивни дни бригада окоси тревата и оряза клони в долната махала на селото, за да се даде нов облик и по-приятна атмосфера за разходки в района.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close