ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Кметът Георги Хаджийски: Трябва да накараме тези 10 мил. лв, инвестирани в депото да работят за гражданите

Анна Манова

В средата на месец юни кметът на село Драгушиново инициира среща с представители на ПП ГЕРБ Самоков и местни общински съветници по темата с боклука. На нея присъстваха депутатът Валентин Милушев, представители на Сдружение за развитие на Драгушиново и жители на селото. Идеята на своеобразната кръгла маса беше да се търсят дълготрайни решения на един проблем, който не датира от вчера. И както се изрази кметът Георги Хаджийски на срещата преди години свързващото между Самоков и Драгушиново са били работещите предприятия, а към днешна дата това е боклукът.

В края на миналата година, поради многократни сигнали до различни институции от страна на кмета Хаджийски и Сдружението, все пак от РИОСВ констатираха, че локално създаденото сметище, образувало се около бившето предприятие „Любчо Баръмов” трябва да бъде почистено и издадоха предписание. Но манталитетът си е манталитет. След почистването на съответната зона в края на 2017 година, боклукът „проходи” малко по-надолу или иначе казано в началото на село Драгушиново, странично от табелата на входа му. По този начин проблемът с локалните сметища около землището на село Драгушиново отново е на дневен ред.

Г-н Хаджийски срещаме се отново по темата с боклука. Сякаш село Драгушиново стана нарицателно с отпадъците си. Съвсем наскоро по Ваша инициатива имаше срещи и разговори в търсене на дълготрайни мерки с един продължаващ във времето казус. Достигнахте ли до някакви предложения или решения?

Да, както нееднократно съм заявявал проблемът с боклука е изключително сериозен. Получи се изместване на нерегламентираното сметище от терена около бившия завод „Любчо Баръмов” на 500 м. по-надолу  до самото село и околовръсното шосе. Там, където започва Драгушиново се образува ново нерегламентирано сметище и то на брега на река Искър. Най-неприятното в случая е това, че проблемът с подобен тип локални сметища говори за нефукционираща система за управление на отпадъците на град Самоков и на цялата община. Трябва да се търсят пътища за решаване на проблема и бяха предприети отново поредица от мерки от моя страна и от страна на Сдружението. В Сдружението членуват доста активни хора с изявена гражданска позиция. Негов председател е Румяна Костадинова, зам.-председател е Даниел Гелов, а секретар е Любослав Нейчев. Това са хора, които искат Драгушиново да е едно нормално и чисто крайградско село.

Как се стигна до почистването на целия този боклук, простиращ от двете страни по пътя Самоков – Дупница? И какво се случи след това?

До почистването се стигна след множество подавани сигнали до различните институции и от страна на граждани, които живеят в северната част на Самоков. Направихме подписка, в която се включиха над 300 души. Тя беше изпратена и адресирана директно до министъра на екологията Нено Димов и зам.-мин. К. Живков. Мръсотията и гледката бяха ужасяващи, не можеше да се диша в тази зона. Първоначално спряха да се палят гуми и битови отпадъци и се намали задушливият дим. Почистено беше пространството, след предписание от страна на РИОСВ. Благодарение на гражданската активност мястото беше заградено и вече има пазач, който да следи за контрола. Но вместо да се сложи точка на незаконното изхвърляне на боклуци, то просто смени локацията си.

Водени ли са разговори с местното ръководство в лицето на кмета Георгиев и отдел „Екология” по тази наболяла тема?

Да, водили сме такива разговори. Но сме оставали само на етап диалози. От местното Сдружение изпратихме покана до кмета Георгиев и неговия екип от еколози, с цел съвместно да търсим решения. Все още нямаме отговор на писмената покана.

Какво трябва да се предприеме, за да може този проблем да бъде решен кардинално, а не временно?

Основното е да накараме институциите да работят, това е моята лична борба. И да се разработи дългосрочна стратегия. Не е тайна кой изхвърля боклука си точно в това пространство. Това са предимно роми с каруците си. И макар че има специална общинска наредба за регистрация на превозни средства с животинска тяга, тя реално съществува само на книга. Кардинално погледнато проблемът съществува, защото не работи системата за сметосъбиране, извозване и депониране на отпадъците, които генерираме всички ние. След като почистиха района около бившия завод „Любчо Баръмов”, няколко месеца по-късно боклукът отново е на дневен ред. Подавах нови сигнали в началото на годината до РИОСВ за новото локално сметище. И изводът за мен е, че имаме будно гражданско общество, имаме закони, но нямаме институции, които да ги прилагат. Сериозното ми опасение, че и при евентуално изчистване на боклука от входа на селото той ще се появи на ново място.

И най-интересното и парадоксалното е, че имаме в близост новоизграденото депо, а боклукът се трупа в различни точки на града и около него. Каква е причината да се намираме в този абсурд?

Много хора не знаят, че ако си откарат боклуците в новото депо няма да платят нищо. Там има контейнери, в които може да се изхвърля битов отпадък разделно. То функционира до толкова, доколкото може да работи едно депо, което е планувано не както трябва, направено е не по проект и се намира на неточното място. Това наистина е парадокс, че аз, който с различни инициативи отстоявах идеята, че на това сметище не му е там мястото, сега искам то да функционира. Но и апелирам да има контрол и тези 10 мил. лв, инвестирани в депото да работят за гражданите. Сметището трябва да работи. За дългосрочен план дали ще правим завод за преработка на боклука, или ще изградим перфектна система за разделно събиране на отпадъците и за рециклиране, е въпрос на бъдещи стратегии.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close