ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Кметът Георгиев отказа планувания протест на самоковските роми

Градоначалникът на Самоков Владимир Георгиев не даде своето разрешение за провеждане на протестен митинг „Не на дискриминацията”, който беше плануван за 18 февруари на площад „Захари Зограф”. Случайно или не избраната дата съвпада и с големия християнски празник Сирни Заговезни.

В началото на седмицата – 12.02.18г., кметът Георгиев даде своя писмен отказ за провеждане на протест от страна на ромите, живеещи в града, срещу упражнената по думите им дискриминация. Той е адресиран до председателя на Инициативния комитет Христо Николов, който е един от тримата организатори на събитието. На 5 февруари Николов е входирал в Общината уведомление за провеждане на протест под надслов: „Не на дискриминацията”. А в социалната мрежа беше създадено събитие със същото мото, където бяха упоменати причините за провеждане на протеста. Те са няколко – недопускането на роми в част от заведенията в града, разграничаването на българските и ромските деца и тяхното разделение, както и сливането на двете цигански училища в града. Протестът беше плануван за 18 февруари /неделя/ от 14:00 часа.

В писмения си отказ кметът посочва няколко причини. Първата е съвпадането на избраната дата на протеста с празника Сирни Заговезни /Прошка/, когато се очаква в града да има раздвижване от страна на гражданите в различни точки и в центъра на Самоков, което ще създаде неудобство. На площад „Захари Зограф” в момента има разположена ледена пързалка, която значително ограничава цялостното пространство. Освен това тя се посещава предимно от деца и техните родители. Това ще създаде безпокойство от страна на родителите за сигурността на техните деца. В писмото е посочено още, че се намираме в разгара на туристическия сезон. През почивните дни Самоков и Боровец са пълни с туристи, което ще създаде сериозни трудности по обезпечаването с полиция на един подобен митинг, на който се планува да има около или над 500 души. На базата на изброеното кметът категорично отказва подобен протест.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close