ОбществоРегионални

Кметът Вл. Георгиев: „Общината няма право да внася жалба срещу решението на КЕВР”

Самоков 365
Самоковци стягат протест пред ВиК-Самоков във връзка с високите цени на водата. Той е насрочен за 17.30 часа в понеделник /16-ти декември/. Във връзка с ескалиращото обществено недоволство кметът Владимир Георгиев коментира, че Общината няма право да внася жалба срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Законовото изискване е цената на водата да е една за целия район и именно това поражда недоволство сред самоковци. Водени от принципа – вода газим, жадни ходим масово хората недоумяват как вода във вододайна зона може да струва колкото тази в Несебър. Припомняме, че 2.59 лв./м3 считано от 1-ви ноември.

Мотивът, който „отключва” новата по-висока цена на водата е присъединяването на Ботевград към АВиК. „КЕВР разгледа и одобри преработения бизнес план за развитие на „ВиК” ЕООД – София за периода 2017-2021г. С приемането му бяха одобрени и нови цени на ВиК услугите за територията на Софийска област, с които дружеството вече може да покрие разходите за поддръжка и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и да осъществи предвидените в бизнес плана инвестиции” – коментира управителят Никола Нитов. ВиК операторите са длъжни да имат бизнес планове, припомни секретарят на Общината Ангелина Вангелова. Именно утвърденият нов бизнес план води до повишение на цените.

Кметът Георгиев не пропусна да спомене, че на една от последните сесии в миналия мандат е взето решение Община Самоков да не подкрепи. Въпреки това, той е приет на 30-ти октомври.
И това не е всичко. Самоковци трябва да са подготвени за нови удари по джобовете си до 2021 година. С други думи това няма да бъде последното увеличение. Още по-жалкото е, че не са много механизмите, с които може да се противодейства. Като пример градоначалникът посочи общинското дружество „ВиК Чамкория – 2006”, чийто активи в определен момент трябва да бъдат предадени на ВиК-София област. Продължаваме да следим ситуацията с водата, която е в очакване на своята развръзка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close